svg
Close

By admin 21/12/2015 In Blog, SEO optimizacija blog

Šta sve Google vidi kod mobilne pretrage

Tom Anthony, koji vodi sektor za istraživanje i razvoj u Distilled, velikoj londonskoj SEO agenciji, u svojoj novoj SearchLove prezentaciji izneo je nekoliko zanimljivih zapažanja. Ova 2015. godina donela je mnogo Google izmena, i možda najveće su bile vezane za mobilnu pretragu. Svako ko radi SEO optimizaciju a ima u vidu da ljudi sve više pretražuju Google sa svojih mobilnih telefona, mora uzeti u obzir i sve veće novine koje nam Google donosi.

Distilled SEO za mobilni

Evo nekoliko primera koje je Tom pomenuo a koje su privukle najveću pažnju:

Ako pretražujete Google sa mobilnog telefona, i tražite “restoran” iz auta u pokretu, ili dok stojite u mestu, dobićete različite rezultate. Ako ste u autu koji se kreće, dobićete lokalne restorane ali u širem krugu od onog koji će Google imati u vidu kada stojite u mestu. To je zato jer Google zna da ako ste već u autu, ili nekom drugom prevoznom sredstvu, mogu vas zanimati i malo udaljeniji restorani. Ako ste negde već stacionirani, pretpostaviće da vas zanimaju samo restorani do kojih ćete lako doći pešice.

Tom je prikazao snimak na kome se vidi on kako stoji ispred poznate crkve i pretražuje Google sa svog mobilnog telefona. U pretragu je ukucao (pretraživao je glasom, da budemo precizniji, ali svejedno) “Koja je ovo crkva?” i dobio odgovor baš o toj crkvi ispred koje se nalazi. Potom je usledila pretraga “kada je izgrađena” i takođe, Googlov odgovor se odnosio baš na nju.

I treći primer, možda i najzanimljiviji, pretraživanje “red vožnje autobusa”. Rezultati zavise od toga na kojoj strani ulice se nalazite. Ovo je isprobano u Londonu, ali Google ide čak i u tom pravcu, da kao rezultat prikaže red vožnje za onaj pravac koji očekujete, odnosno koji očigledno čekate obzirom da ste na toj strani ulice pozicionirani. Greške su moguće za 15 do 20 metara tako da ovo ne može da funkcioniše za manje ulice, ali iskustvo nas uči da ono što je ograničenje danas, neće biti i sutra.

One Comment

  • mms December 25, 2015

    ne znam sta da kazem, da li da se uplasim zbog pameti googla koji moze da prati nase kretanje, ili da se divim dostignjucima

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button