svg
Close

By K.V. 28/08/2015 In Blog, SEO optimizacija blog

Još jednom – Google voli SEO

SEO je alat koji čini sajtove zdravim, a Google i dalje izuzetno ceni zdrave sajtove i visoko ih rangira u rezultatima pretrage.

Podsetimo – u 2011. godini Google je uveo Panda apdejt, pa nisu dobro prošli oni koji su pokušali da manipulišu sadržajem kako bi popravili poziciju u rezultatima pretraživanja. Naredne godine pojavio se Penguin apdejt, koji je sprečio prevare zasnovane na linkovima. I dalje su sadržaj i linkovi neophodni za dobru poziciju, ali ne i dovoljni – Google jednostavno postavlja uslov da sajt mora da bude i zdrav.

Rad na SEO optimizaciji sajta, dakle, ne znači samo rad na njegovoj popularnosti. Optimizacijom se postiže da sajt funkcioniše upravo na način kako to očekuje Google – i posetioci. Pre nekoliko godina bilo je dovoljno napisati sadržaj i uspostaviti linkove, ali posle odgovora Googla u vidu Panda i Penguin apdejta dobra SEO kampanja mora da uključi precizno osmišljen kreativni pristup. Osvajamo ga korak po korak, radimo 301 redirekcije, koristimo hreflang tagove, apdejtujemo meta podatke i Wikidata, koristimo Schema markiranje… Što, naravno košta.

Google SEO

Savremena SEO optimizacija, koja uključuje rad stručnjaka za SEOcopywriting, odnose sa javnošću, društvene mreže i druge kreativne poslove, nije jeftina. Nije problem napraviti linkove, kvalitetni linkovi se, međutim, ne mogu obezbediti bez ulaganja.

Ni najveća SEO kampanja neće pomoći ukoliko sajt nije dobro postavljen i nema pravilnu unutrašnju strukturu. Na ovakvom sajtu potreban je i dodatni rad. Ima primera da se sajtovi popularni širom sveta uopšte ne rangiraju, zato što nisu zdravi.

Dešava se da su vlasnici sajtova nezadovoljni malim promenama u rangu i u tome greše. Google ne voli sajtove koji pokušavaju preko noći da se dobro rangiraju. Potrebno je biti veoma pažljiv i strpljiv, pošto sasvim male razlike mogu da odluče o uspehu ili neuspehu.

Istina je jednostavna i ona glasi – ma koliko novca potrošili na televizijske spotove, radio reklame, bilborde… i ma koliko uspešni u tome bili, Google ne rangira brendove, on rangira sajtove. I zato nam je neophodan SEO.

2 Comments

  • mms October 5, 2015

    i josh nesto: sajtovi trba da budu responsive, tj. mobil friendly, i da ima sto vise video sadrzaja

    Reply
  • Veljko July 18, 2018

    Kod tako kompleksnih stvari kao što je SEO optimizacija ne mogu se očekivati rezultati preko noći. Najvažnije je poštovati Google-ova pravila i imati strpljenja.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button