svg
Close

By Tamara Rašić 17/01/2023 In Blog

Novi način Google My Business verifikacije putem videa

Google nudi nekoliko načina za verifikovanje vašeg poslovanja. Važno je napomenuti da Google odlučuje koji metod verifikacije preduzetnik mora da koristi da bi verifikovao svoj GBP. Preduzeća ne mogu da biraju metod verifikacije – Google bira metod verifikacije za njih.

Do sada je verifikacija bila uglavnom poštom tako što pošalju PIN kod u koverti i kada stigne, unosom u Google My Business se verifikuje. Drugi način je bio putem SMS-a, što se retko dešavalo. Sada je uveden novi način verifikacije, a to je putem videa.

Proces video verifikacije Google My Business profila preduzeća

Kao vlasnik preduzeća, morate da verifikujete svoj profil metodom koju Google odabere za vas. Međutim, ako apsolutno ne možete da verifikujete putem ponuđenog metoda, možete se obratiti timu za podršku Google profila preduzeća i videti da li oni mogu da vam pruže drugi način da verifikujete GBP. Primer ovoga bi bio ako se od vas traži da verifikujete putem SMS-a, a imate samo fiksni telefon.

Kada dođete do procesa verifikacije, od vas će se možda tražiti da izvršite proces video verifikacije. Da biste prošli kroz proces video verifikacije, trebaće vam mobilni uređaj sa kamerom. Ako dobijete ovu opciju verifikacije, važno je da razumete razloge za video verifikaciju.

Trebalo bi da znate šta treba da bude uključeno u video, tako da se Google operater koji ga pregledava uveri da vaša kompanija postoji i radi ono što kaže da radi. Operater takođe mora biti uveren da je osoba koja snima video povezana sa poslovanjem. Takođe će želeti da provere da li geografska lokacija odgovara lokaciji preduzeća kao što je navedena u njenom GBP-u.

Takođe je važno da pratite uputstva na ekranu i sve isplanirate pre nego što počnete da snimate video. Pošto video mora da se radi u jednom neprekidnom videu, planiranje unapred je ključno.

U procesu video verifikacije, Google traži od vlasnika preduzeća (ili nekoga ko ima ovlašćenje da predstavlja preduzeće) da napravi kratak, neprekidan video koji pruža dokaz da je preduzeće stvarno, legitimno preduzeće.

Video treba da bude kratak i precizan. Svaki video snimak ručno pregleda zaposleni u Google-u i ima za cilj da simulira ličnu posetu preduzeću. Google ne traži od vas da delite bilo šta osetljivo – poput lica ljudi ili dokumenata koji sadrže poverljive informacije.

Ovi video snimci su privatni i koriste se samo u svrhu verifikacije. Ne brinite, nikada neće biti objavljen i može se izbrisati u bilo kom trenutku.

Planiranje video snimka za video verifikaciju profila preduzeća

Pre nego što zaista snimite svoj video, trebalo bi da isplanirate šta ćete prikazati u videu, ko će biti u njemu i ko će ga snimiti. Zatim ćete želeti da budete sigurni da pokrivate stavke neophodne da biste uverili Google da je vaše poslovanje legitimno. Evo nekih stvari na koje treba obratiti pažnju:

Pokažite da vaše preduzeće postoji

Za ovaj deo video snimka, potrebno je da pokažete dokaz da vaše preduzeće postoji, gde se geografski nalazi i druge stavke koje dokazuju da je to legitimno poslovanje. Važno je da u videu prikažete eksterijer i unutrašnjost zgrade vaše kompanije. Ako imate izlog, morate pokazati spoljašnjost zgrade, kao i trajne natpise na spoljašnjosti i sve oznake/brendiranje unutar zgrade. Takođe uključite lokaciju, relevantne ulične znakove i druga preduzeća u blizini, tako da Google može da dobije predstavu o tome gde se geografski nalazite. Ne prikazujte neobeležene puteve ili zemljište – to neće pomoći Google-u da utvrdi vašu lokaciju. Ako radite u poslovnoj zgradi sa više spratova i velikim brojem preduzeća, obavezno pokažite poslovni imenik poslovne zgrade koji ukazuje na listu vaše kompanije i broj apartmana. Ako imate bilo kakve profesionalne alate koje koristite, marketinške materijale ili brendiranje kompanije, obavezno ih pokažite u videu. Ako ste preduzeće koje se bavi pružanjem usluga, u videu ćete morati da pokažete sve zanatske alate koje koristite za obavljanje posla za klijente. Čime god da se bavite, morate da snimite opremu i materijale koje koristite. Ukoliko koristite službene automobile, potrebno je da snimite i njih i neophodno je da se na njima nalazi logo firme.

Prikažite geografsku lokaciju

Google operater mora da bude uveren da se kompanija na video snimku nalazi na istoj geografskoj lokaciji kao na Google mapama. Ako ste preduzeće sa izlogom, možete da pokažete ulične znakove u blizini svog preduzeća, da se pomerate i pokažete susedna preduzeća u blizini svoje kompanije. Međutim, ako pokažete Google-u prazan prostor na mestu gde bi trebalo da bude vaše preduzeće, to neće uliti poverenje da ste legitimno preduzeće. Ako radite od kuće, ili vam se firma nalazi u okviru mesta gde stanujete, pokažite ulične znakove, svoju kuću sa brojem ulice, poštansko sanduče i sve druge stvari koje dokazuju vašu adresu.

Pokažite integritet korisnika – dokažite da se bavite stvarnim poslom

Jedan od načina da dokažete da imate pravi posao je prikazivanje stavki u videu koje bi imao samo pravi posao poput vašeg. Ako vaša kompanija koristi određeni softver za upravljanje vašim poslovanjem, na primer ako ste računovođa i koristite profesionalni računovodstveni softver ili ste digitalni marketar ili dizajnerska firma koja kreira video zapise ili podkastove za klijente koristeći alatku kao što je Camtasia, prikazivanje tog softvera na ekranu računara i vaše audio/video postavke u videu bi pomogle da dokažete Google-u da ste legitimni.

Potvrda da preduzeće zaista postoji

Za ovaj deo video snimka, potrebno je da dokažete da je kompanija stvarna i da je preduzetnik zapravo povezan sa kompanijom i da ima ovlašćenje da predstavlja posao. Ako imate poslovni izlog, u video snimku morate da pokažete da imate pristup lokacijama ili delovima preduzeća samo za zaposlene. Ovaj deo video snimka ima za cilj da pokaže da je ta osoba ili vlasnik ili ovlašćeno lice koje ima ovlašćenja nad lokacijom. Pokazivanje osobe koja otključava poslovna vrata je veoma važna stavka koju treba prikazati u videu. Ako imate poslovnu licencu, licencu za alkohol ili bilo koji drugi zvanični/pravni dokument koji visi na zidu, uvećajte je. Ovo je posebno važno ako dokument prikazuje naziv i adresu vašeg preduzeća kao što je prikazano na vašem Google profilu preduzeća. Ako upravljate preduzećem u oblasti pružanja usluga, moraćete da pokažete pristup bilo kom softveru specifičnom za industriju, otvorite svoje brendirano vozilo i pokažete opremu ili alate koje koristite za obavljanje poslova koje obavljate. Takođe možete da pokažete svoj tim kako obavlja posao na lokaciji klijenta pomoću alata za trgovinu.

Kraj procesa video verifikacije

Ako ste počeli da kreirate profil Google preduzeća na računaru, kada dođete do koraka video verifikacije, videćete QR kod koji možete da skenirate pomoću mobilnog uređaja. Ovo vam omogućava da nastavite proces video verifikacije na svom mobilnom uređaju – poput pametnog telefona ili tableta sa kamerom. Samo se uverite da ste prijavljeni pomoću adrese e-pošte Google profila preduzeća na mobilnom uređaju.

Kada budete spremni da počnete da snimate video, kliknite na Pokreni snimanje(Start recording). A zatim sledite korake za snimanje video zapisa. Nakon što snimite video, kliknite na Zaustavi snimanje(Stop recording). Tada možete da odlučite da završite proces dodavanjem videa na desktopu ili mobilnom uređaju. (Završavanje na mobilnom uređaju je verovatno najjednostavniji izbor). Kliknite na dugme „Otpremi video“ (Upload Video). I na kraju na Završeno(Done).

Nakon što pošaljete video, može proći do pet dana dok tim za podršku profila preduzeća na Google-u ne pregleda vaš video. Nemojte brisati video dok ne bude pregledan i ne dobijete obaveštenje da je vaš profil preduzeća verifikovan.

Ako iz nekog razloga metod video verifikacije nije funkcionisao, videćete dugme „Verifikuj se“ na svom Google profilu preduzeća. Zatim možete pokušati na drugi način da verifikujete svoj profil.

Kako Vam se čini novi način verifikacije?

Leave a reply

Call Now Button