svg
Close

By admin 02/02/2021 In Blog, SEO optimizacija blog, Uncategorized

Kako žene a kako muškarci pretražuju Google?

Ako potencijalni kupci pretražuju Google drugačije – a mi možemo početi da primenjujemo te obrasce – trebali bismo biti u mogućnosti da koristimo ove informacije u svoju korist. U odnosu na važnost ovih razlika, iznenađujuće je malo istraživanja sprovedeno na tu temu.

Na osnovu nekih istraživanja koja su obavljena, čini se da je zaključak sledeći: žene će verovatno koristiti određene, duge pojmove za pretragu, dok će muškarci verovatno ’slučajno’ pronaći rezultat koji su tražili. Ipak, muškarci su zadovoljniji rezultatima koje pronalaze nego žene.

Neka istraživanja takođe sugerišu da postoje ključne razlike u vrsti i vrsti informacija koje muškarci i žene traže, kao i kako ih pronalaze.

Muškarci i žene različito koriste pretragu – i ako to ne uzmemo u obzir, to bi potencijalno mogao biti glavni previd koji bi mogao značiti da gubimo.

Učestalost pretraživanja kod oba pola

zene i Google pretrazivanje

Istraživački centar PEW – američki tim za istraživanje činjenica, sprovodi istraživanja u ovoj oblasti više od decenije. Iako su njihova istraživanja orijentisana na SAD, njihovi rezultati su potencijalno primenljivi na sve zemlje u kojima je Google glavni pretraživač.

2008. godine otkrili su da su muškarci češće od žena koristili Google pretragu na dan anketiranja – dok je 53% muškaraca koristilo pretragu tog dana, kod žena je to bilo 45%.

Kao što svi znamo, trendovi vezani za tehnologiju se neprestano menjaju. Ako pogledamo ukupne obrasce, možemo tvrditi da će muškarci verovatnije koristiti pretragu – istorijski gledano – ali vremenom su žene sustizale do te mere da je razlika sada gotovo zanemarljiva.

Od 2002. do 2008. procenat muškaraca na mreži koji svakodnevno koriste pretragu porastao je sa 33% u 2002. na 53% u 2008., dok je procenat žena takođe značajno porastao sa 25% na 45% u 2002. do 2008.

Ko više veruje rezultatima?

muskarci Google pretrazivanje

Zanimljivo je da je PEW otkrio i da su muškarci više obraćali pažnju na razliku između Google oglasa i regularnih, prirodnih rezultata pretrage, od žena. 43% muškaraca vidi tu razliku u poređenju sa 32% žena.

Muškarci i žene približno jednako veruju svojim pretraživačima. Otprilike 67% muškaraca i 70% žena kaže da su pošten i nepristrasan izvor informacija. “

„Muškarci se više drže jednog pretraživača nego žene. Nekih 47% muškaraca redovno koristi samo jedan pretraživač, u poređenju sa 40% žena. S druge strane, 51% žena koristi 2 ili 3 motora, u poređenju sa 44% muškaraca. “

Šta kaže iskustvo iz Srbije?

Ovo je statistika iz Amerike, i to generalno, nevezano za oblast. Evo šta kaže Aleksandar Ratković iz agencije “Neparno 10” o statistici iz praktičnih primera domaćih sajtova:

“Posete domaćim sajtovima sa Google pretraživača, i razlici u pretraživanju muškaraca i žena, po našem iskustvu, govore da to umnogome zavisi od tematike sajta. Kod medicinskih i obrazovnih tema, vidimo da za nekoliko procenata žena više ode na plaćeni oglas nego uobičajeno, a nešto manje njih “klikne” na prirodni rezultat. Drugim rečima, manje im je bitno, kod ovih tema, da li je u pitanju plaćeni oglas ili prirodno rangiranje sajta, već odu na oglas jer se on pojavi na vrhu.

Kod sajtova sa vestima, žene uglavnom preskaču oglase i idu na prirodne rezultate. Muškarci za nijansu više veruju oglasima.

Zanimljiva je i statistika kod, naizgled muške tematike – delovi za belu tehniku, alati i slično. Tu, kao što se da i pretpostaviti, ima manje žena posetilaca, ali u oko 30% slučajeva to jesu dame . I tu je zanimljivo, da sve žene koje posete takav sajt, dođu sa prirodnih rezultata. Nijedna ne ide na oglas u ovim temam. Bar se tako pokazuje na primeru sajta gde je za mesec dana došlo oko 5000 žena. Nema nijedne koja je došla preko Google oglasa, niti jedne koja je došla klikom na baner na nekom drugom sajtu.”

statistika zene muskarci i Google

One Comment

  • Marta February 10, 2021

    Zanimljiva statistika. Valjalo bi i to proučiti. Za ozbiljnu seo optimizaciju nema nebitnih sitnica.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button