svg
Close

By admin 23/01/2021 In Blog

Optimizujte PDF za mobilne pre deljenja

PDF fajlovi mogu biti obimni i sadržati cele studije, knjige, duge radove. U tom slučaju, ljudi ih često pregledaju na svojim desktop uređajima, laptopu, … Međutim, česta je pojava i da se pravi manji PDF dokumenat od nekoliko stranica koji se deli ili preko društvenih mreža ili preko mejla. Tada posetioci najčešće koriste mobilne telefone za pregled fajla. I ukoliko PDF nije čitljiv na malom ekranu, odustaje se i gubite publiku.

Veličina fonta

Najčešća greška u ovakvim situacijama je veličina fonta. Font mora biti veći. Testirajte i pronađite veličinu koja se može čitati na smartfonu bez muke.

Boja fonta

Kontrast mora biti što veći. Crna slova na beloj pozadini su najlakša za čitanje kod malih ekrana. Nema svrhe mučiti ljude plavim ili zelenim fontom na žutoj pozadini. Možda to izgleda lepo na laptopu, ali verujte, na ekranu mobilnog telefona nije. Optimizujte kontrast.

Veličina slika, fajla i ostalo

Ovaj deo je već standard, i mnogi ga poštuju jer su pravila stara. Doduše, danas su i telefoni i mreža brzi tako da optimizacija veličine slika i fajlova manje dolazi do izražaja, ali nije na odmet misliti i na to.

One Comment

  • Vesna April 10, 2021

    Stvari na koje u svakom slučaju treba misliti pre nego što se PDF podeli. Super saveti.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button