svg
Close

By K.V. 14/06/2016 In Blog, SEO optimizacija blog

E-mail marketing i SEO

Da li e-mail marketing može uticati na organski rang u Google pretragama? Ako nemate ideju koji mehanizam koristi popularni pretraživač da i ovu oblast proceni, evo objašnjenja.

U avgustu 2015. godine Google je objavio da poseduje patent koji bi mogao da mu omogući da koristi metriku sa svojih e-mail servisa, danas je to uglavnom G-mail, kako bi dodatno usavršio rezultate veb pretrage.

Upotrebljivi podaci stižu veoma jednostavno, iz spem filtera. Google već skenira dolaznu poštu i dobija podatke o spemu od korisnika. Kada se nešto označi kao spem, može da se identifikuje ime prodavca (pošiljaoca) koje se tu nalazi, eventualni linkovi, e-mail adresa… Na osnovu ovako prikupljenih informacija ocenjuje se poverenje u kompaniju, koje se, zatim, dodaje na ostale pokazatelje veb prisustva, i može popravi ili spusti rang.

Ukratko, rang veb sajtova koji rutinski šalju e-mail poruke označene kao spem, verovatno će početi da pada. Još uvek se, međutim, ne zna koliko je ovaj uticaj na rangiranje snažan i koliko dugo može da traje. Nejasno je i kako Google planira da spreči ili izoluje pojavu konkurencije, koja spemuje linkove druge kompanije trudeći se da ih izbaci iz trke za poziciju.

newsletter1

Vredi ukratko napomenuti i istorijat patenta o kojem govorimo. Google je, naime, za njega konkurisao još 2012. godine kako bi ga nabavio. S obzirom da je u pitanju zaštita ideje patentom, ne može se sa sigurnošću reći da li ga od 2012. godine Google poseduje i koristi, kao ni da li ga upotrebljava sada i, ako ne, da li će ga uopšte i od kada upotrebiti. Bilo kako bilo, marketing stručnjaci su dobili upozorenje da treba da prate odgovore na svoje e-mail poruke.

Novi patent nije jedini način na koji e-mail može da utiče na SEO. Na primer, e-mail newsletter arhive i „view in browser“ verzije e-mail newsletter-a imaju odavno svoje mesto u SEO optimizaciji.

Ako je e-mail marketing profesionalan…

Sve navedeno šalje opštu poruku – osobe koje se bave SEO optimizacijom i e-mail marketari moraju sarađivati. Slaganje ključnih reči u svim onlajn nastupima, jedinstvene poruke i vizuelni sadržaji – dobri su i za Google i za čitaoca.

Inbox performanse e-mail poruke moraju da budu snažne, što, konkretno, znači da najveći broj primalaca poruku neće označiti kao spem, niti će na drugi način signalizirati Googlu da je nepouzdana pošto je ne prepoznaje. Čitalac treba u e-mail poruci da dobije željenu vrednost, a pošiljalac očekivanu stopu odgovora. Identifikacioni podaci pošiljaoca takođe treba da budu jasni, kako bi ih i Google i primalac prepoznali kao autentične.

Ukratko, dobri e-mail marketari ne bi trebalo ništa da menjaju u svom radu posle Google objave o novom patentu. Namera pretraživača nije da pojedinim kompanijama postavlja ograničenja (uostalom, zna se da i originalne newsletter poruke ponekad budu označene kao spem). Novosti se svode na činjenicu da Google poseduje još jednu alatku, koja dodatno može u velikom internet prostoru i delovanju da uporedi jednu kompaniju sa drugom.

2 Comments

  • tesha June 22, 2016

    Ovo je po meni losha vest za SEO. Sto bi email marketing imao ikakvog uticaja na rangiranje? To su dve razlicite oblasti, ja inace ne volim reklamu preko mejlova i redovno cistim svoj Inbox od njih. Ali Google postavlja pravila igre i svi moraju da igraju po njima

    Reply
  • Sasa November 12, 2016

    Dobro je ako Google moze da uporedjuje kompanije i ima uvida ko igra fer igru.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button