svg
Close

By K.V. 31/05/2016 In Blog

Brojke, koje i nisu pravo merilo

Pretpostavljamo da se bar malo bavite digitalnim marketingom – za ovu disciplinu su zainteresovani svi koji žele da plasiraju proizvode, usluge, ili ličnu prezentaciju na internetu.

I metriku manje ili više dobro poznajete – u pitanju je ogroman broj pokazatelja izražen brojevima, koji na različite načine prikazuju uspešnost internet prisustva. Ono na šta želimo da vas upozorimo je njihova vrednost… neki od popularnih indikatora, naime, i nisu tako važni, a drugi su zastareli. Umesto njih, stručnjaci koji se ozbiljno bave ovim poslom koriste sasvim druge mere.

Umesto PageRank, probajte…

PageRank je odavno „mrtav“. Google nije apdejtovao javnu verziju od 2013. godine, a iz seta alata Google Webmaster Tools isključio je ovaj pokazatelj još 2009. godine, uz poziv marketarima da se na njega ne oslanjaju.

Umesto PageRank-a mogu da se koriste Page Authority (PA) i Domain Authority (DA), oba MOZ pokazatelji, ili na primer Trust Flow kompanije Majestic, ali uz izvestan oprez, pošto ne mogu da identifikuju spem tako dobro kao Google, pa se mogu dobiti i lažni rezultati.

icon

Umesto Overall Bounce Rate, fokusirajte se na…

Overall Bounce Rate (ukupan broj napuštanja) pokazuje broj posetilaca koji dođu na vašu internet prezentaciju, ali je ne istražuju dalje. Problem sa ovim pokazateljem je što on ne mora da bude negativan – neko može da na jednoj strani pronađe sve što mu je potrebno, na primer kontakt telefon, i da vas zatim pozove i naruči proizvod. Takođe, neke strane (kao, recimo, blog) su svojim sadržajem predodređene da imaju visok procenat napuštanja bez posete drugim stranama prezentacije.

Problem je, dakle u reči „ukupan“. Umesto analize Overall Bounce Rate sajta, istražite napuštanje pojedinačnih stranica i analizirajte, uz druge pokazatelje, da li problem postoji ili ne.

Umesto brojanja folovera na društvenim mrežama…

Istina je da je Google 2010. godine objavio da koristi metriku društvenih mreža u svom algoritmu. Danas, kada se hiljade lajkova i folovera može kupiti za manje od 10 dolara, to izgleda nije slučaj.

Značaj korišćenja društvenih mreža kao komunikacionog marketing kanala za rast biznisa je nesporan, ali morate praviti razliku između broja pratilaca koji su zaista u aktivnoj vezi sa vašim brendom – i ukupnog broja. Društvene mreže zahtevaju davanje, primanje i interakciju, da bi prisustvo imalo smisla, pa analizajte svoje i ponašanje pratilaca (deljenje sadržaja, duže diskusije…), umesto da brojite.

Umesto da budete zadovoljni povećanjem broja poseta…

Povećan saobraćaj (increased visits / traffic) dobro izgleda u Google analitici, posebno kada se rast ostvaruje iz meseca u mesec, ali on, sam po sebi, ne znači ništa ako posetioci ne preduzimaju akcije. Potrebno je, dakle, da znate odakle posete dolaze, na koje strane, i šta se zatim događa.

Ako želite da znate da li će posete dovesti i do pozitivnih, direktnih ili indirektnih, efekata na poslovanje, pratite Conversion Rate – stepen konverzije, odnosno željenih ponašanja posetilaca u odnosu na postavljeni cilj, i, obavezno, razvoj mini konverzija, kao što su novi blog i newsletter pretplatnici, na primer…

Umesto ukupnog broja Newsletter pretplatnika…

Razmišljajte realno o dužini vaše mejling liste i osobama na njoj – kako su one tu dodate, da li je bilo plaćeno za upisivanje, šta je ponuđeno zauzvrat (možda neka besplatna usluga)… Neko ko se jednom našao na listi možda je jednostavno lenj da se odjavi, ne čita poruke, ili ih čak označava kao spem…

Dakle, umesto ukupnog broja imena identifikujte one koji reaguju na vaše e-mail poruke i podelite listu na više segmenata, na primer oni koji reaguju klikom, čitaju, šeruju… s vremena na vreme moraćete bukvalno da očistite listu i pažnju posvetite aktivnima.

Umesto da brojite beklinkove…

Beklinkovi (backlinks), odnosno linkovi na drugim sajtovima koji posetioce dovode na vaš sajt, su veoma važni, ali njihov ukupan broj nije dovoljno dobar pokazatelj, pošto su neki linkovi vredniji od drugih. Google može da proceni kvalitet domena na kojem se link nalazi, da li je sajt u istoj grani kao vaš, gde se link na samoj strani nalazi… Ukoliko imate na hiljade linkova na nevažnim mestima, to može da ugrozi poziciju vašeg sajta, kao što samo nekoliko vrednih može da je ojača.

Umesto ukupnog broja beklinkova, pratite napred pomenute pokazatelje PA i DA.

Opšta preporuka, dakle, glasi – ne smete prepustiti merenje svog internet uspeha automatskim pokazateljima i brojevima koji se lako dobijaju, a ne znače ništa. Potrebno vam je lično angažovanje i par dobrih alatki, kako biste zaključili koliki je realan uspeh, iskazan konkretno, na kraju, i povećanjem poslovnih rezultata.

3 Comments

 • tesha June 9, 2016

  lep tekst, ali moglo je da se pomenu tih par dobrih alatki koje bi trebalo da se koriste. Meni fali PR bio mo je dobro merilo o jacini sajta, ne radim optmizaciju ali vise sam verovao tekstovima sajtova sa jacim PR.

  Reply
 • Sasa June 14, 2016

  Konkretno koje alatke su najbolje,tekst je dobar.

  Reply
 • Bojan August 10, 2017

  I mene interesuje koji su to alati koje preporučujete, pozdrav!

  Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button