svg
Close

By admin 25/05/2015 In Blog, Drustvene mreze, SEO optimizacija blog

5 činjenica o Social Media marketingu i SEO optimizaciji

Iako su mnogi sigurno čuli i za termin Social Media marketing i za SEO optimizaciju, čini se da još uvek nije shvaćeno u potpunosti koliko su ova dva segmenta važna za kvalitetno prezentovanje na internetu.
Zato su tu činjenice, koje će razjasniti svaku nedoumicu u tom smislu. Pa da počnemo…

1. Linkovi sa društvenih mreža (ne) mogu uticati na pozicioniranje sajta

Često se u internet krugovima i kod SEO agencija može čuti pitanje da li linkovi sa profila na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ i druge) utiču na bolje rangiranje sajta ili ne. Da ne razmišljamo mnogo na tu temu, navešćemo samo mišljenje koje je najzastupljenije među stručnjacima u oblasti internet marketinga, a to je da nalozi na društvenim mrežama imaju vrlo važnu ulogu u rangiranju sajta na pretraživačima, te da su oni svojevrsna pomoć korisnicima da dođu do informacija o određenom sajtu ili blogu. Ono na šta se pozivaju marketing stručnjaci koji smatraju da linkovi sa društvenih mreža itekako pozitivno utiču na rangiranje sajtova ili blogova je činjenica da su stranice poput Facebooka ili Twittera istovetne kao i bilo koje druge stranice za internet pretraživače.
Međutim, pretraživač Google je 2010. godine izneo podatak da za ovu kompaniju nije toliko bitno koliko puta se link prema određenom sajtu ili blogu deli na društvenim mrežama, dok čelnici drugog važnog internet pretraživača Bing smatraju da je vrlo važno koliko puta se link deli, recimo na društvenoj mreži Twitter.

Facebook i seo rast

2. Profili na društvenim mrežama poboljšavaju SEO

Iako određene akcije na društvenim mrežama utiču, odnosno ne utiču na SEO optimizaciju, te i na bolje rangiranje sajtova, činjenica je da profili na društvenim mrežama itekako poboljšavaju poziciju na pretraživačima.
U to se možete uveriti i sami kada tražite određenu osobu ili kompaniju da će vam se najpre u pretrazi pojaviti link prema profilu na nekoj od društvenih mreža. Ukoliko koristite pretraživač Google, recimo, a određena osoba ili kompanija ima profil na Google+ gotovo je sigurno da će ovaj rezultat biti među prvih pet.

3. Društveni mediji su vrlo važni kanali

Činjenica je da mnogi ljudi koriste izvore na društvenim mrežama, kako bi došli do saznanja o određenoj osobi ili kompaniji. Zato se i smatra da su društveni mediji vrlo važni kanali koji imaju mnogo mogućnosti za poboljšanje poslovanja, na prvom mestu.
Valja imati na umu, da iako se veći deo pretrage i događa upravo putem neke od društvenih mreža, SEO optimizacija ipak ostaje ključni elemenat za bolje rangiranje. Reč je o tome da ukoliko je neko, recimo aktivan na društvenim mrežama sasvim je moguće da će veliki broj korisnika saznati za to, pa će na taj način dobiti potencijalne kupce ili posetioce bloga. To se takođe odnosi i na pravilno postavljene haštagove na određenim društvenim mrežama, a prvenstveno na Instagramu i Pinterestu.

hashtag i seo

4. To što nije sada, ne znači da neće biti nikad

Iako je Google zvanično objavio da društveni kanali, odnosno linkovi sa društvenih mreža ne utiču na bolje rangiranje u pretrazi, ne znači da će tako biti zauvek.
Postojanje profila na društvenim mrežama izuzetno dobro utiče na poslovanje, što potvrđuju rezultati brojnih kompanija, pa čak i ukoliko ih Google, kako se tvrdi ne uvažava za bolje rangiranje. Činjenica je da SEO optimizacija igra ključnu ulogu za rangiranje na ovom pretraživaču, te uz originalan sadržaj obezbeđuje rangiranje u samom vrhu pretrage.

5. Ne zaboravite druge pretraživače

Iako je Google najzastupljeniji među pretraživačima, svakako je poželjno uvrstiti i neke druge, poput recimo Binga koji je naglasio da ceni socijal media marketing.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button