svg
Close

By admin 18/05/2015 In Blog, SEO optimizacija blog

Stari SEO – Novi SEO

Nije novost da su se SEO pravila promenila. A u skladu sa njima i SEO strategije. Na to ukazuju novi termini u literaturi, upozorenja da se načini pozicioniranja moraju prilagoditi savremenim trendovima, Google algoritmima i njihovim apdejtima… Ukratko, ono što je važilo – ne važi više.
Umesto pokušaja da se pretraživači prevare i bez mnogo truda pozicionira bolje od konkurencije, nova SEO optimizacija kao prioritet i neophodnost ističe – znanje i kvalitet.

Suština SEO strategije

Ključna reč (keyword) i pozicija strane dugo su bili sinonimi za SEO. Još uvek laici ove stvari poistovećuju, iako je SEO strategija evoulirala.
Suština optimizacije danas se svodi na praćenje načina na koji se posetioci sajta bave brendom, proizvodom ili uslugom. I na praćenje ROI (return on investment), odnosno realnih efekata izraženih povećanjem prihoda, koje vlasnik sajta od čitave strategije ima.
Stručnjaci za SEO, kada za svoj sajt rade optimizaciju, primenjuju sledeći redosled aktivnosti – prvo analitika, zatim kreiranje sadržaja, pa marketing društvenih mreža. Istraživanje vezano za ključne reči je tek na četvrtom mestu.

stari i novi SEO

Ključne reči i sadržaj nekad i sad

Pojedinačne ključne reči u jednini zamenile su fraze, namere i potrebe korisnika u pretragama. Ključne fraze, a ne ključne reči, čine danas 70% saobraćaja na pretraživačima.
Nekada se sadržaj pisao za pretraživače, a kvalitet i važnost objavljenog bili su nebitni. Danas je kontent marketing jedan od najvažnijih pojmova SEO strategije – kreativni sadržaj je tu da korisnicima pruži informacije, vrednost, da privuče ciljnu grupu posetilaca… Istraživanja pokazuju da 88% kompanija koje koriste SEO uključuju kontent marketing u svoju strategiju.

Ni linkovi nisu što su nekad bili…

Beklinkovi (backlinks), odnosno oni koji sa drugih mesta na internetu dovode posetioce na sajt, nekada su mogli da budu spam, odnosno postavljeni isključivo sa namerom da se poveća broj poseta. Suština novih pravila optimizacije je da će samo kvalitetni linkovi biti cenjeni. A do najkvalitetnijih se dolazi realnim i dugoročnim ulaganjem u veze i partnerstva.

2 Comments

  • Dragoslav May 20, 2015

    Koristan tekst, ali nedostaje jos detalja koji bi rasvetilili trendove Google u pogledu rangiranja.

    Reply
  • nenad May 21, 2015

    Da je bar tako lako! Dosta autora smatra da linkovi gube po malo od svoje vaznosti. Ali nece Google samo tako odustati od linkova u rangiranju sajtova, inace sebi sece granu. Vise paznje se poklanja filtiranju spama, ali linkovi ostaju vrlo bitna stavka u njegovom algoritmu

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button