svg
Close

By Tamara Rašić 22/08/2023 In Blog

Zoom nova pravila

U avgustu 2023. godine, popularna platforma za video konferencije, Zoom, donela je značajne izmene u svojim Uslovima Korišćenja. Ove izmene, koje su naizgled prošle neprimećeno, donose dve ključne promene koje direktno utiču na vašu privatnost i način na koji se vaš sadržaj koristi.

Korisnički razgovori postaju materijal za obuku veštačke inteligencije (AI)

Jedna od najznačajnijih promena u novim Uslovima Korišćenja Zoom-a je davanje platformi prava da koristi vaše video razgovore, audio snimke i čet sadržaj za obuku svojih veštačkih inteligencija (AI). Ovo znači da, prema novim uslovima, vaši razgovori na Zoom-u mogu biti iskorišćeni kako bi se unapredile veštačke inteligencije koje koristi ova platforma.

“Nedavno smo uveli dve moćne funkcije generativne veštačke inteligencije – Zoom IQ Meeting Summary i Zoom IQ Team Chat Compose – kao deo besplatne probne verzije kako bismo poboljšali vaše Zoom iskustvo ” navode na zvaničnom sajtu Zoom-a.

Ove funkcije nude automatske rezimee sastanaka i kompoziciju četa uz pomoć veštačke inteligencije. Vlasnici i administratori Zoom naloga kontrolišu da li će omogućiti ove AI funkcije za svoje naloge.

Iako je Zoom naknadno promenio uslove korišćenja kako bi naglasio da neće koristiti audio, video ili čet sadržaj bez vašeg pristanka za obuku svojih AI modela, ostaje pitanje koliko ova izmena može zaista garantovati privatnost korisnika. Kritičari ističu da uslove i dalje može tumačiti kao pravo Zoom-a da koristi “Service Generated Data,” odnosno podatke generisane tokom korišćenja platforme, bez potrebe za korisničkim pristankom.

Prava na sadržaj

Druga ključna promena u novim Uslovima Korišćenja odnosi se na prava koja Zoom dobija nad sadržajem koji se razmenjuje na platformi. Prema novim uslovima, Zoom stiče “perpetualno, širom sveta, neisključivo, bez naknade, sublicencibilno i prenosivo pravo i sve druge potrebne ili neophodne dozvole” za upotrebu, deljenje, modifikaciju i procesuiranje korisničkog sadržaja.

Svako želi svoje podatke zaštititi na najbolji način i biti siguran da se oni koriste u skladu sa zakonima o privatnosti. Zoom-ova promena uslova korišćenja je izazvala zabrinutost korisnika u vezi sa zaštitom njihovih podataka.

Na Zoom-ovom sajtu se takođe navodi: “Težimo transparentnosti u vezi sa vlasništvom podataka u našim uslovima korišćenja. Ovi uslovi korišćenja rade zajedno sa našom izjavom o privatnosti i obaveštenjima o privatnosti unutar proizvoda, koja su usmerena na to da osiguraju da korisnici imaju obaveštenje i izbor u vezi sa načinom na koji Zoom koristi njihov sadržaj.

Nova ažuriranja uslova korišćenja Zoom-a izazvala su značajnu pažnju i kontroverzu. Iako su dodate izmene i objašnjenja koja tvrde da će korisnički sadržaj biti zaštićen, mnogi kritičari ostaju skeptični u vezi sa stvarnom zaštitom privatnosti. Ove izmene nas podsećaju na važnost pažljivog razmatranja i razumevanja uslova korišćenja platformi koje koristimo, kako bismo bolje razumeli kako se naši podaci koriste i šta to znači za našu privatnost. Bez obzira na ažuriranja, važno je da korisnici ostanu informisani i svesni svojih prava kada koriste tehnološke alate kao što je Zoom.

Leave a reply

Call Now Button