svg
Close

By admin 29/01/2015 In Blog

Poseta web sajtu kroz sporedni ulaz

Tim za digitalni marketing čuvenog New York Times-a ne krije podatke od javnosti – poseta njihovoj naslovnoj web strani, home page-u, prepolovljena je u poslednje dve godine!

Ne, NYT nema problem čitanosti. Ako se izmeri ukupna poseta sajtu, vidi se da interesovanje nije opalo. Posetioci su, jednostavno, umesto sa home page-a ušli “na sporedna vrata”, linkom sa nekog drugog mesta. Najviše – sa društvenih mreža.

poseta sajtu naslovna strana

New York Times u internom izveštaju pod naslovom “Inovacije”, za 2014. godinu, iznosi slične podatke i za svoje mobilne aplikacije, koje su kopija strukture web sajta. Naslovna strana i navigacija sa naslovne strane – beleže iz godine u godinu pad poseta. Vesti se danas šire internetom na drugi način i potrebno je mnogo veće angažovanje kako bi se došlo do čitalaca, zaključuju analitičari New York Times-a. Strategiju poznatu u marketingu kao pull pristup, potrebno je zameniti push pristupom.

Da objasnim ukratko – u medijima, na primer, pull pristup privlači čitaoce tako što se objavljuju kvalitetne vesti, a čitaoci sami dolaze da se informišu. Za razliku od ovoga, push pristup pronalazi čitaoce i servira im vesti tamo gde borave, baveći se nekim drugim aktivnostima. A oni najviše borave, poznato je, na društvenim mrežama.
Važi i generalno – web sajtovi više ne smeju da čekaju da posetilac traži njih – oni moraju da traže posetioce. A potencijalni posetioci su, još jednom podvlačim – na društvenim mrežama.

Tamo smo svi. I oni koji su uvek bili protiv… Političari, sportisti, glumci, prijatelji, rođaci, komšije… Svedoci smo da novinari i fotoreporteri na privatnim nalozima na Twitteru, Facebooku, Instagramu.., objavljuju link ka svojim vestima i fotografijama. Najčešće i sami informacije pronalaze na društvenim mrežama.
A home page? I dalje je čvrsta fasada, ali ispred glavnih ulaznih vrata više nema gužve.
Razmislite i sami…

Koliko često na netu posećujete naslovne strane medija kako biste saznali šta ima novo?

A druge naslovne strane?

One Comment

  • Dragana July 10, 2018

    Seo optimizacija i društvene mreže postaju sve potrebnije za uspešan biznis. Mislim da svaki ozbilnjniji sajt treba da vodi računa o oboma.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button