svg
Close

By admin 13/10/2014 In Blog, Drustvene mreze

Zašto (ne) delim Telegraf na društvenim mrežama

edited: Nakon što je Telegraf uradio redizajn sajta, rešili su ovo o čemu sam pisao ispod. Sada je moguć desni klik, te se ovaj tekst odnosi na sajtove koji i dalje koriste staru tehniku, generalno, ne više na Telegraf. Pohvale ipak za Telegraf zbog nove izmene.

stari deo teksta: Neki od sajtova još uvek koriste zastarelu tehniku zabrane desnog klika, kao zaštitu od kopiranja tekstova. To je bilo možda normalno pre desetak godina, ali danas, kada možete ceo tekst i sam kod (source) videti u Firefox browseru, danas kada je deljenje tekstova i slika po društvenim mrežama plus za sajtove, potpuno je besmisleno implementirati ovu tehniku na sajt.

Zašto pominjem telegraf.rs? Zato što sam poželeo da podelim neki od njihovih tekstova na Fejsbuku, Twitteru, Google+, što uzgred i njima donosi plus, ali nisam mogao to da uradim na način koji praktikujem. Naime, oni imaju mogućnost klasičnog deljenja, ali recimo prilikom šerovanja na FB, praktikujem da u dodatno polje za opis iskopiram jednu rečenicu koja govori nešto više o tekstu koji se nalazi na linku. Ovo mi je onemogućeno zbog zabrane desnog klika. Ovo sa kopiranjem jedne rečenice, kola bi bila kao podnaslov, koristim i za Google+. Za Twitter koristim često alate, kao što je TweetDeck, pa mi je onemogućeno i to.

deljenje sa opisom na drustvenim mrezama

Ovo je, dakle, klasičan primer da se ne treba razmišljati po sistemu “ovo je samo moje i niko ne sme koristiti osim ako mu ne dozvolim” i da se tehnike koje koristimo na sajtovima moraju unapređivati i usklašivati sa novim vremenom. Ono što je bilo u redu 2004, danas nam može biti otežavajuće i mana.

One Comment

  • goran October 20, 2014

    Da li imate nameru da krenete sa nekim obukama, kursevima ili slično? Prilično sam zainteresovan za pohađanje nečeg takvog kako bih ušao u suštinu društvenih mreža i rada sa njima.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button