svg
Close

By Tamara Rašić 20/03/2023 In Blog, SEO optimizacija blog

Kako se radi SEO optimizacija prodavnice aplikacija?

Započnite strategiju SEO optimizacije prodavnice aplikacija prateći ove korake.

1. Optimizujte naslov i podnaslov svoje aplikacije

Naslov vaše aplikacije (ili „ime aplikacije“ u App Store-u) je jedan od najvažnijih elemenata za ciljanje radi optimizacije.

To je zato što je to prva stvar koju će korisnik videti u listi pretrage.

To je takođe jedan od najjačih faktora rangiranja za obe glavne prodavnice aplikacija.

Naslovi i nazivi aplikacija mogu imati samo 30 znakova ili manje. To je prilično kratko. Dakle, morate biti pametni u tome kako koristite te znakove.

Iako želite da iskoristite ključne reči u naslovu aplikacije ili nazivu aplikacije, pokušajte da ne koristite ključne reči preterano ili da ih koristite na način koji deluje neprirodno.ž

Želite da se naziv vaše aplikacije čita prirodno, da se pamti i da pametno koristite ključne reči.

Obratite pažnju na to kako Invoice Simple koristi ključnu reč velikog obima „izrađivač faktura“ u svom naslovu, kao i dva povezana fragmenta ključne reči, „jednostavno“ i „lako“.

Takođe ćete morati redovno da testirate nova imena, ključne reči i kombinacije dok ne pronađete onaj koji generiše najviše preuzimanja za vašu aplikaciju.

Apple obezbeđuje dodatno polje za titl za dodavanje dodatnog konteksta i informacija o vašoj aplikaciji. Polje za titl takođe dozvoljava do 30 karaktera.

Koristite ovo polje da biste dodatno iskoristili ključne reči i bolje opisali svoju aplikaciju.

2. Dodajte ključne reči (samo Apple App Store)

Apple App Store pruža polje za unos ključnih reči koje opisuju vašu aplikaciju i za koje želite da se rangirate u rezultatima prodavnice aplikacija.

Apple će uzeti u obzir ove ključne reči prilikom rangiranja vaše aplikacije.

Možete da unesete onoliko ključnih reči koliko želite, ali ste ograničeni na 100 znakova ili manje. Ključne reči treba odvojiti zarezima (bez razmaka).

Kao i naziv vaše aplikacije, ovo je prostor za vas da budete kreativni u istraživanju ključnih reči.

To je takođe prostor za vas da redovno testirate različite ključne reči i kombinacije da biste videli šta najbolje funkcioniše za vašu aplikaciju.

Pokušajte da uspostavite ravnotežu između uobičajenih, veoma konkurentnih ključnih reči za koje je manje verovatno da ćete se rangirati i manje uobičajenih ključnih reči za koje biste mogli da se rangirate, ali će dovesti do manjeg broja preuzimanja.

Zbog načina na koji Apple pretražuje i indeksira polje ključnih reči, ne bi trebalo da ponavljate reči ili fraze — čak i ako su iste reči uobičajene u vašem istraživanju ključnih reči.

Na primer, ne bismo uključili „generator faktura“ i „izrađivač faktura“ u naše polje za ključne reči. Uklonili bismo višak i dodali „generator faktura, proizvođač“.

Neke potencijalne ključne reči za našu aplikaciju za imaginarne fakture mogu biti „generator faktura, proizvođač, jednostavan, jednostavan, besplatan, softver, šablon, faktura, račun, slobodni, procena, prilagođeno.“

3. Napišite zanimljive opise aplikacija

Polja za opis vaše aplikacije su kritična za vašu strategiju optimizacije. Zašto? Zato što pružaju otvoreniju priliku za opisivanje vaše aplikacije i njenih funkcija.

Google Play pruža kratko polje za opis (80 znakova) i dugo polje za opis (4000 znakova) i koristi oboje za rangiranje prodavnice aplikacija.

Apple-ova App Store nudi samo dugačko polje za opis (4.000 znakova) i čini se da ga ne koristi u svrhe rangiranja.

Ali bez obzira na to da li će prodavnica aplikacija koristiti polja za opis vaše aplikacije za potrebe rangiranja, ovo polje je i dalje važno. Zato što utiče na to kako korisnici percipiraju vašu aplikaciju.

Kao rezultat toga, polje za opis će takođe uticati na to koliko puta je vaša aplikacija preuzeta — što će uticati na vaše rangiranje.

Provedite vreme u pisanju ubedljivog opisa svoje aplikacije. Navedite njegovu svrhu, glavne karakteristike, probleme koje rešava i sve druge informacije koje korisnici treba da znaju.

Pokušajte da upletete ključne reči iz istraživanja ključnih reči u svoje opise, jer one mogu pomoći da se vaša aplikacija rangira.

U najmanju ruku, prisustvo ključnih reči će uveriti korisnike da su pronašli vrstu aplikacije koju traže.

4. Dodajte ubedljive vizuelne elemente

SEO optimizacija prodavnica aplikacija treba da podstakne ljude da kliknu i instaliraju vašu aplikaciju koliko i o povećanju vaše vidljivosti.

Preuzimanja utiču na vaše rangiranje, pa je važno da navedete ljude da instaliraju vašu aplikaciju putem tekstualnih polja i privlačnih vizuelnih prikaza.

Vizuelni elementi kao što su snimci ekrana i video snimci se prikazuju u rezultatima pretrage aplikacija i na stranici prodavnice aplikacije u App Store-u.

Na Google Play-u, vizuelni elementi se prikazuju na stranici prodavnice aplikacije samo kada korisnik klikne na vaš unos.

Koristite svoje vizuelne elemente da biste prikazali kako vaša aplikacija funkcioniše, šta radi i probleme koje rešava ili vrednost koju će korisnici dobiti od nje.

ClickUp koristi snimak ekrana u svom unosu u App Store-u kako bi obećao da će vam njegova aplikacija uštedeti jedan dan svake nedelje.

Takođe možete da uključite video pregled umesto statičnih vizuelnih prikaza. Video snimci mogu da pruže korisnicima uvid u vašu aplikaciju i kako ona funkcioniše.

Zapanjujući, brz video takođe može da vam pomogne da se izdvojite od konkurencije.

Iako možete i treba da iskoristite svoju kreativnost sa svojim vizuelnim elementima, obe prodavnice aplikacija imaju smernice kojih se morate pridržavati:

Apple App Store

 • Možete prikazati do 10 vizuelnih elemenata.
 • Tri vaša vizuelna elementa mogu biti pregledi aplikacije (video snimci) od 15 do 30 sekundi, ali je najbolje da koristite jedan zaista odličan video.
 • Video snimci moraju biti samo sa sadržajem u aplikaciji.
 • Trebalo bi da koristite svih 10 slotova, pazeći da napravite prave veličine slike za različite uređaje.
 • Možete da koristite preklapanja teksta, ali pokušajte da vaš sadržaj bude zimzelen.

Google Play

 • Odaberite do osam vizuelnih prikaza, uključujući jedan video do 30 sekundi.
 • Dodajte odgovarajuće veličine snimaka ekrana za sve uređaje.
 • Vaš video mora da bude YouTube URL sa isključenim monetizacijom i oglasima.
 • Vaši vizuelni elementi moraju biti reprezentativni za korisničko iskustvo.

5. Podstaknite recenzije i ocene

Ocene i recenzije su pokazatelj popularnosti i kvaliteta vaše aplikacije.

Ako imate niske ocene, manja je verovatnoća da ćete biti prikazani na vrhu rezultata prodavnice aplikacija.

Ključni deo optimizacije prodavnice aplikacija je podsticanje korisnika da ostavljaju recenzije i ocene. Naročito kada obe glavne prodavnice smatraju da su visoko ocenjene aplikacije relevantnije.

Izazov je razumeti kada od korisnika zatražiti ove povratne informacije. Ako ih pitate prečesto ili nakon bolnih tačaka u aplikaciji, možda ćete dobiti loše ocene.

Evo nekoliko ideja i najboljih praksi za dobijanje ocena i recenzija aplikacije:

Zatražite ocene i recenzije nakon pozitivnih radnji

Najbolje vreme za traženje ocene je odmah nakon što korisnik izvrši pozitivnu akciju.

Možete tražiti recenziju nakon što korisnik završi nivo, kreira objavu ili obavi kupovinu.

Međutim, imajte na umu koliko često tražite recenzije.

App Store vam omogućava da zatražite od korisnika samo ocene tri puta u periodu od 365 dana.

Google Play je manje strog u svojim ograničenjima za brze preglede, ali je takođe manje jasno koliko često možete tražiti od korisnika da pregledaju. Razmislite da sačekate najmanje mesec dana ili više između upita.

Podstaknite recenzije putem drugih kanala

Ako koristite društvene mreže ili marketing putem e-pošte da povećate svest o svojoj aplikaciji, zamolite korisnike na tim kanalima da razmotre ostavljanje pregleda svog iskustva.

I često su vaši pratioci verni fanovi koji bi rado ostavili recenziju kako bi vas podržali.

Podesite alternativne kanale za negativne povratne informacije

Kada korisnici budu frustrirani aplikacijom, često ostavljaju lošu ocenu i recenziju.

Nadoknadite ovo pružanjem ćaskanja za podršku ili metoda povratnih informacija u kojima korisnik može da iznese svoje frustracije bez uticaja na vaše ocene.

Ovo će vam omogućiti da se pozabavite zabrinutostima korisnika bez uticaja na ocenu prodavnice aplikacija.

Zatražite ocene i recenzije nakon ažuriranja

Dobar trenutak za traženje povratnih informacija je odmah nakon što izvršite velika ažuriranja svoje aplikacije.

Korisnici koji su upoznati sa vašom aplikacijom mogu biti uzbuđeni zbog vaših promena, zbog čega je veća verovatnoća da će ostaviti pozitivne povratne informacije.

Samo se uverite da ste prvo testirali promene i da one doprinose boljem korisničkom iskustvu.

6. Povećajte maksimalno preuzimanja

Što više preuzimanja vaša aplikacija dobije, to će biti vidljivija. Pretraživači prodavnice aplikacija nagrađuju popularne aplikacije.

I što je bolja vidljivost vaše aplikacije, više preuzimanja ćete dobiti.

Obe prodavnice aplikacija rade na ovaj način, tako da morate da povećate broj preuzimanja koje dobijate.

To znači da poboljšate stopu konverzije ili procenat korisnika koji preuzmu vašu aplikaciju nakon što su videli stranicu prodavnice aplikacija.

Srećom, možete da koristite optimizaciju stope konverzije (CRO) da biste pratili stopu konverzije i tokom vremena unosili promene na stranicu prodavnice aplikacija da biste je poboljšali.

Promene mogu uključivati sledeće:

 • Promene naziva ili naslova vaše aplikacije.
 • Različite ključne reči i kombinacije u polju „Ključne reči“ (iOS).
 • Bolje kopirajte u svojim opisima.
 • Različite ikone aplikacija.
 • Zanimljiviji ili ubedljiviji vizuelni elementi.
 • Različiti modeli cena za vašu aplikaciju.

Započnite testiranjem novog elementa sa gornje liste i pratite svoje promene tokom određenog vremenskog perioda (probajte mesec dana).

Ako primetite poboljšanja u stopi konverzije tokom tog vremenskog perioda, znaćete da su promene verovatno imale pozitivan efekat.

Ako primetite pad stope konverzije, možete da se vratite na prethodnu verziju tog elementa. Ili probajte novu varijaciju.

Ne zaboravite da vodite evidenciju svojih promena i stopa konverzije koje slede. To će olakšati identifikaciju promena koje su najbolje funkcionisale.

Pokušajte da ograničite broj stvari koje menjate pri svakom ažuriranju kako biste bili sigurni u promenljivu koja je (ili nije) uticala na vašu stopu konverzije.

8. Ažurirajte redovno

Svežina je sastavni deo optimizacije prodavnice aplikacije, jer Apple App Store i Google Play koriste svežinu aplikacija i redovnost ažuriranja kao faktore rangiranja.

To je zato što prodavnice aplikacija i korisnici podjednako žele da vide aplikacije koje se neprestano poboljšavaju i razvijaju.

Aplikacija koja je poslednji put ažurirana pre pet godina ne deluje baš privlačno, zar ne?

Ažuriranja pružaju priliku da poboljšate svoju aplikaciju na osnovu povratnih informacija korisnika, grešaka i novih funkcija.

Možete koristiti „Šta je novo u ovoj verziji?“ polje u App Store-u ili polje „Napomene o izdanju“ na Google Play-u da biste obavestili korisnike o vašim promenama. I uključite ključne reči i značajne karakteristike koje korisnici možda traže.

Razmislite o ažuriranju aplikacije jednom ili dva puta mesečno – čak i ako je to samo za ispravke grešaka.

8. Pratite rezultate i nastavite sa testiranjem

Da bi optimizacija prodavnice aplikacija bila uspešna, trebalo bi da kontinuirano testirate različite verzije elemenata prodavnice aplikacija i nadograđujete svoje rezultate.

Da biste to uradili, morate razumeti koje promene daju pozitivne rezultate.

Analitika koju pružaju prodavnice aplikacija može ponuditi neke važne uvide. Međutim, ni Google Plai ni App Store ne prate rangiranje vaše aplikacije.

Pomoću alata kao što je Semrush’s Mobile App Insights, možete pratiti rangiranje ključnih reči, preuzimanja, ocene, recenzije, pa čak i prihod.

Takođe možete da otkrijete i pratite koje ključne reči dovode do najviše preuzimanja vaše aplikacije.

Ovakvi pokazatelji, zajedno sa onima koje pružaju prodavnice aplikacija, su od neprocenjive vrednosti za donošenje odluka o vašoj ASO strategiji i implementaciji.

Nemojte se plašiti da zamenite ključne reči i isprobate različite naslove, titlove, opise i ključne reči (na iOS-u).

Takođe testirajte različite dizajne snimaka ekrana i video snimke da biste razumeli šta pokreće pozitivne promene.

Nastavite da fino podešavate svoju strategiju da biste videli šta funkcioniše i daje rezultate koje tražite.

Samo vodite računa da vodite evidenciju svojih promena. Dakle, ako rezultati ne idu kako se očekuje, uvek možete da se vratite na prethodnu verziju.

9. Budite na međunarodnom nivou

Jednostavan način da dobijete veću izloženost i steknete širu potencijalnu publiku za svoju aplikaciju je da je otvorite za više lokacija.

App Store i Google Plai omogućavaju lokalizaciju vaše aplikacije na desetine regiona i jezika:

App Store: Dostupan u 175 regiona i 40 jezika
Google Plai: Dostupan u 143 regiona i 49 jezika


Možete značajno povećati svoju korisničku bazu tako što ćete svoju aplikaciju učiniti dostupnom u prodavnicama aplikacija na različitim jezicima i regionima.

Međutim, lokalizacija ide dalje od jednostavnog prevođenja teksta u vašoj aplikaciji na lokalni jezik.

Takođe morate uzeti u obzir kulturni kontekst vaših željenih lokacija, lokalne zakone i običaje, pa čak i lokalne valute. Ovi faktori bi trebalo da utiču na to kako svoju aplikaciju predstavljate u oglasima lokalne prodavnice aplikacija.

Na primer, stilovi umetnosti i dizajna se razlikuju u zavisnosti od regiona, a stranica prodavnice aplikacija bi to trebalo da odražava. Ako dizajn vaše aplikacije koristi fontove, grafiku ili neprivlačne zvukove u vašem ciljnom regionu, možda ćete propustiti konverzije.

Lokalizacija vaše aplikacije nije tako jednostavna kao označiti polje i prevesti neki tekst. Ali vaši napori mogu znatno povećati vaše šanse za uspeh.

Optimizacija stope zadržavanja

Stopa zadržavanja vaše aplikacije takođe utiče na rangiranje i vidljivost u prodavnici aplikacija – i u Apple App Store-u i na Google Play-u.

Stopa zadržavanja se odnosi na procenat korisnika koji i dalje koriste vašu aplikaciju nakon određenog vremenskog perioda nakon instalacije.

Pored toga što utiče na rangiranje i vidljivost u prodavnicama aplikacija, stopa zadržavanja vaše aplikacije vam daje do znanja koliko je vaša aplikacija korisna i privlačna za vaše korisnike.

Stopa zadržavanja je odličan primer kako SEO optimizacija prodavnice aplikacija prevazilazi jednostavne elemente stranice prodavnice aplikacija.

Vaš posao u obavljanju ASO takođe utiče na performanse aplikacije, tokove korisnika, korisničko iskustvo (UKS), korisnički interfejs (UI), pa čak i kopiju u aplikaciji.

Kao i mnogi marketinški kanali, ASO najbolje funkcioniše kada je integrisan sa svakim drugim delom tima, uključujući dizajn i razvoj aplikacija.

Analitika koju pruža prodavnica aplikacija nudi stope zadržavanja i druge pokazatelje angažovanja.

Uključivanje drugih marketinških kanala

Optimizacija prodavnice aplikacija može i treba da bude primarni pokretač preuzimanja vaše aplikacije.

Ali korišćenje drugih marketinških kanala za povećanje broja preuzimanja može doneti još veći uspeh.

Obično korisnici ulaze u prodavnicu aplikacija i vrše pretragu kada su na dnu toka kupovine (BoFu) i spremni da donesu odluku.

Ovi korisnici su verovatno već uradili neka istraživanja i skoro tačno znaju šta žele. Možda ćete moći da ih potaknete nekim ubedljivim vizuelnim prikazima stranice prodavnice aplikacija i kopiranjem, ali oni su već prošli većinu svog procesa donošenja odluka.

Korišćenjem drugih marketinških kanala, možete da privučete veću publiku i dosegnete one na vrhu toka kupovine (ToFu).

Ostali marketinški kanali uključuju veb lokaciju zasnovanu na SEO-u, marketing putem e-pošte, platformu društvenih medija ili čak plaćene oglase.

Korišćenje drugih kanala će vam omogućiti da obavestite korisnike koji nisu spremni da kupe ili preuzmu, ali su zainteresovani da saznaju više o vašoj aplikaciji.

Veb lokacije i druge marketinške platforme takođe imaju manje ograničenja od stranica prodavnice aplikacija, što vam omogućava da detaljnije opišete svoju aplikaciju i njene karakteristike i dodate više slika i video snimaka koji pokazuju njenu funkcionalnost.

Iskoristite mogućnost da dosegnete više korisnika i učinite ih svesnim o vašem proizvodu ranije na putu kupca. To će ih mnogo lakše ubediti da preuzmu vašu aplikaciju.

Fokusiranje na SEO za prodavnice aplikacija može izgledati važno, jer ima strmu krivu učenja i ključno je za uspeh vaše aplikacije.

Ali zapamtite da integrišete druge marketinške kanale koji su vam na raspolaganju u svoju veću marketinšku strategiju da biste podstakli više preuzimanja aplikacija i više saobraćaja na stranicu prodavnice aplikacija.

Optimizacija prodavnice aplikacija treba da bude stalan proces

Optimizacija prodavnice aplikacija je stalan proces.

Prodavnice aplikacija se stalno menjaju. I izuzetno su konkurentni. To znači da optimizacija prodavnice aplikacija mora biti stalni deo marketinškog procesa vaše aplikacije.

Uvek treba da fino podešavate i nadgledate svoje SEO napore.

Čak i ako dostignete tačku u kojoj ste zadovoljni učinkom prodavnice aplikacija (profesionalni savet: nikada ne budite zadovoljni), stvari se menjaju.

Vaši konkurenti mogu da vas preteknu. Pejzaž se može promeniti. Prodavnice aplikacija mogu da ažuriraju svoje smernice ili algoritme.

Kontinuiranom primenom tehnika opisanih u ovom tekstu, možete poboljšati vidljivost svoje aplikacije i povećati njene šanse za uspeh u prodavnicama aplikacija.

Počnite sada otkrivanjem ključnih reči i praćenjem rangiranja pomoću Mobile App Insights.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button