svg
Close

By admin 03/04/2017 In Blog, SEO optimizacija blog

Kako podesiti HTTP na HTTPS u WordPressu

Trend koji je vezan i za SEO optimizaciju, naročito za online prodavnice, forume i sve sajtove koji imaju logovanje i potrebu za jačom sigurnošću, je da se zakupljuje SSL sertifikat i prelazi sa HTTP na HTTPS protokol. Nove adrese (URL-ovi) sve češće počinju sa https:// umesto starog http://
Kada kupite SSL sertifikat i vaša hosting firma ga podesi na serveru, potrebno je sa vaše strane uraditi još par stvari. Evo objašnjenja kako i šta odraditi ukoliko vam se sajt nalazi na WordPress platformi.

Kako podesiti HTTPS redirekciju

Često se dešava da su vam slike koje ste aploudovali u WP, i neke adrese upisivali direktno u postove i stranice, ostale sa starim protokolom. To se rešava uz pomoć Velvet Blues Update URLs plagina. Instalirajte ga i podesite da jednostavno prebaci sve http://vasdomen u https://vasdomen.

Dalje, neke od slika i linkova se možda nalaze direktno u temi, a koriste apsolutne URL-ove umesto relativnih. Potrebno je proći kroz temu i ispraviti sve njih.

I na kraju, podešavanje 301 redirekcije u htaccess fajlu. Vaš htaccess fajl, kada je wordpress u pitanju, obično počinje ovim kodom:

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Ovo nema univerzalno podešavanje, već zavisi od toga da li se u hosting paketu nalazi samo vaš jedan sajt ili imate i addon domene. Ukoliko je samo jedan sajt u pitanju, ispod RewriteEngine On samo dodajte:

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Međutim, ukoliko imate i addon domene, a uradite ovo gore navedeno, vaš sajt će biti preusmeren na HTTPS ali će server i sve ostale pod-sajtove pokušavati da preusmeri na HTTPS iako nemaju SSL sertifikat i doći će do problema. Zato u tom slučaju, ne treba dodati isti kod već ovakav:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?vassajt.com$
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^ https://www.vassajt.com%{REQUEST_URI} [NC,L,R]

Naravno, ne zaboravite da vassajt.com zamenite pravim domenom.

Onda, isproveravajte naslovnu i par unutrašnjih stranica, da vidite da li redirekcija radi kako treba, da li browser prikazuje ispravnu SSL ikonicu, i da li addon domene rade po starom.

6 Comments

 • Nenad December 12, 2017

  Uvek odlični saveti za seo optimizaciju i sve što se tiče sajtova. Hvala.

  Reply
 • Aleksandra February 20, 2018

  Da li se procedura puno razlikuje ako sajt nije na WordPress-u, nego je pisan u HTML-u? I da li gubim svu prethodnu Google analitiku koja je bila na http kad preusmerim na https protokol?

  Reply
  • admin February 21, 2018

   Pozdrav Aleksandra,

   Ne razlikuje se puno. Taj deo vezan za htaccess je isti. Ono za slike i URL-ove se razlikuje jer nema plugina pa se mora ručno pregledati svaka adresa u kodu i izmeniti na HTTPS.
   Analitika se ne gubi, nastavlja da radi potpuno normalno. Dodatan savet za analitiku – upišite “note” ili “annotation” na datum kad pređete na HTTPS, čisto da kasnije možete videti kako se ta promena odrazila na posetu.

   Reply
   • Aleksandra February 21, 2018

    Hvala, odgovor je od velike pomoći.

    Reply
 • Servis bele tehnike April 17, 2018

  Hvala na korisnim i jasno objašnjenim informacijama.

  Reply
 • Nina January 1, 2019

  Hvala na ovim informacijama, bile su mi baš korisne.

  Reply

Leave a reply

Call Now Button