svg
Close

By K.V. 16/04/2016 In Blog, SEO optimizacija blog

Još jedna Google izmena SERP-a i kako ona utiče na SEO

Sredinom februara Google je objavio ozbiljnu i veliku promenu u izgledu i sadržaju SERP-a – uklanjanje oglasa na desnoj polovini strane, dodavanje četvrtog plaćenog rezultata na vrhu za, kako je naznačeno, “visoko komercijalne pretrage”, i tri plaćena rezultata na dnu strane.  Ovim će se, dakle, za određene vrste SERP-ova, ukupan broj sponzorisanih rezultata (ads) sa 11 smanjiti na maksimalno sedam.

Promena koja se, uobičajeno, najpre vidi u pretragama na engleskom jeziku a zatim, postepeno, i u drugim širom sveta, otvara pitanja o posledicama. Da li je organski SEO gubitnik i treba li nešto menjati u SEO taktici? Iako je rano za definitivan odgovor i mišljenje, za sada se savetuje praćenje razvoja situacije. Evo kratke analize.

 1. SERP je i dalje sastavljen od deset plavih linija

Iako se čini da će dodavanjem četiri plaćena oglasa broj organskih rezultata biti smanjen, to nije slučaj. Oni su samo blago pomereni nadole. News boksovi, boksovi sa pitanjima i odgovorima, pretraga sa slikama… mogu ponekad da daju devet rezultata, ali ne i aktuelno dodavanje oglasa.

serp

 1. Jedan rezultat manje above the fold povećava vrednost preostalog

Kada se u pretrazi na desktop računaru otvori strana, ono što se vidi bez skrolovanja (“iznad preloma” ili above the fold), su najpre plaćeni oglasi na vrhu. Zatim idu Google poboljšanja za korisnike u boksovima (poslednje uvedeno su rezultati sa Tvitera), i tek, nakon svega, najbolji organski rezultati. Sa četvrtim plaćenim oglasom, organski rezultati se spuštaju stepenik niže, tako da na najčešće korišćenim ekranima rezolucije 1366×768 obično ostaje – samo jedan. Taj jedan je sada bez konkurencije drugih organskih rezultata, veoma cenjen, i njegova pozicija je izvanredna.

 1. SEO nije mrtav, naprotiv…

Iako su organski rezultati u nepovoljnijem položaju, malo je verovatno da korisnik neće skrolovati i da će, umesto toga, kliknuti na neki od plaćenih oglasa. Može se čak pretpostaviti da će novi izgled SERP-a uticati na promenu ponašanja. Uklanjanjem oglasa na desnoj polovini strane, koji su bili uglavnom ignorisani (što je i osnovni razlog da ih Google ukine), sva pažnja se fokusira na levu polovinu i telo SERP-a, što će, očekuje se, povećati broj klikova na plaćene, ali i na organske rezultate.

 1. Mobilna pretraga vlada internetom

Novi SERP je još jedan dokaz da je mobilna pretraga u ekspanziji – uklanjanje oglasa u desnoj polovini izvedeno je zbog što sličnijeg iskustva pretrage na desktop i mobilnim uređajima. Treba imati u vidu i sledeće – istraživanja pokazuju da korisnici mobilnih uređaja imaju više klikova na organske rezultate od druge do sedme pozicije nego korisnici desktop računara, što se proteže na druge, pa i treće strane… Kako mobilna pretraga sve više postaje navika, pretpostavlja se da će se ponašanje preneti na desktop računare, pa će navigacija, skrolovanje i rezultati ispod folda u budućnosti dobiti više pažnje.

 1. SEO za e-prodavnice postaje, ipak, malo teži

Ukoliko postoji gubitnik u SERP promenama koje je uveo Google, onda je to SEO za sajtove e-prodavnica. Organski rezultati će uvođenjem četvrtog plaćenog oglasa biti značajno ispod SERP preloma na ekranima rezolucije 1366×768, desna strana rezervisana za Product Listing Ads (PLAs) se ukida, i SEO pobeda postaje komplikovanija. Dobra SEO optimizacija za Google i prvo mesto u organskim rezultatima, baš zato, dobija na vrednosti. Realno je, naime, očekivati da će cena po kliku (PPC) za plaćene oglase na vrhu strane za najpopularnije termine značajno porasti, čineći poziciju rezervisanom za one koji su spremni da najviše plate. Organski SEO ostaje kao jedina opcija za male i srednje kompanije da se domognu dela kolača, a neće ga zapostaviti ni velike, koje će svakako poželeti da dominiraju i organskim rezultatima.

Za kraj, najvažnije…

 1. Rešenje za SEO pobedu je optimizacija za fraze

Pošto je optimizacija za najpopularnije termine teža nego ikada, izlaz za SEO je optimizacija za fraze (long tail). Fraze su najbolji prijatelj organske pretrage, manje su kompetitivne i nude veću konverziju. Jednostavnom izmenom, ključna fraza daje kao rezultat potpuno drugačiji SERP, sa manje plaćenih oglasa na vrhu strane i većim brojem organskih rezultata iznad folda. (Umesto ključne reči “patike” pokušajte pretragu za frazu “patike na sniženju” ili “Nike patike na sniženju”)

Iako važi posebno za e-prodavnice, savet je univerzalan – neophodno je identifikovati manje konkurentne fraze i raditi na optimizaciji za njih.

One Comment

 • tesha April 17, 2016

  odlican tekst, hvala na detaljnoj prezentaciji. Moj komentar je da ce sa ovim izmenama placeni oglasi dobiti na ceni, Google zeli sto vise da poveca svoje profite, i dobijanje prvih pozicija u organskoj pretrazi postaje bas tesko. Sa druge strane svidje mi se sto je sklonio oglase na desnoj strani, stvarno su smetali i nije bilo velikog efekta. Long tail keywords su OK, ali potencijalni klijenti malo redje “surfaju” nanetu pomocu fraza, josh uvek vole pojedinacne kljucne reci mozda dve, tako da i tu postoji otezavanje rada SEO strucnjacima

  Reply

Leave a reply

Call Now Button