svg
Close

By K.V. 03/04/2016 In Blog

Stigao je HTTP/2, šta nam donosi

Uvođenjem nove verzije HTTP protokola – HTTP/2, internet postaje brži. Da vidimo kako i koliko.

Hypertext Transfer Protocol (HTTP), koji većina poznaje kao deo veb adrese, ili prepoznaje kao “http://”, je protokol za uspostavljanje veze između korisnikovog pretraživača i host prostora na serveru. Definisan je 1991. godine, a aktuelna verzija HTTP/1.1 uvedena je 1999. godine. Bilo je samo pitanje vremena kada će stići apdejt, pošto su promene neophodne. Razvoj tehnologije doveo je do većih zahteva korisnika, sajtovi su postali “teži”, a brzina pretraživanja imperativ.

U februaru 2015. godine Internet Engineering Task Force (IETF) je zvanično odobrio draft verziju HTTP/2 i otpočeo je postupak standardizacije. Serveri se, jedan po jedan, adaptiraju na HTTP/2.

HTTP/2 tehnički, ukratko

HTTP/2 je, dakle, apdejtovana verzija HTTP-a. Počiva na Guglovom SPDY protokolu, koji je razvijen sa ciljem da poboljša brzinu i performanse pretrage. Sajtovi danas imaju sve više slika i podataka. Samo za učitavanje prve strane, na primer, količina podataka koju treba prikupiti često iznosi oko i iznad 1,9 MB.

HTTP/2 obećava da će pristup ubuduće biti brži, čak i bez internet veze velikog protoka, što počiva na sledećim promenama.

Multipleksiranje

Sa HTTP/2 protokolom se istovremeno mogu poslati višestruke poruke, sa samo jednom TCP (Transmission Control Protocol) konekcijom. Ovo smanjuje vreme potrebno da se obrade zahtevi koji su poslati i primljeni, donosi nov kvalitet korisničkog iskustva i ubrzava prijem. Sa danas dominantnom verzijom HTTP-a, u jednom trenutku se obrađuje samo jedan zahtev.

Za učitavanje strane koje danas zahteva nekoliko konekcija, ubuduće će biti potrebna samo jedna konekcija. Ona je čistija i brža, što smanjuje latentnost i donosi veliki napredak.

brzina

Poboljšan “server push” i prioritizacija

Akcija servera da pošalje dodatne informacije i pre zahteva klijenta (takozvani server push), kako bi se uštedelo vreme, sa HTTP/2 postaje još brža. I prioritizacija, odnosno obrada zahteva po važnosti, je efikasnija.

Binarnost

HTTP/2 prenosi podatke u binarnom formatu, “maternjem jeziku” kompjutera. Ovo uklanja korak prevođenja tekstualnih poruka u binarne protokole, što je, takođe, oduzimalo vreme.

Kompresija zaglavlja

HTTP/2 dozvoljava kompresiju zaglavlja (headers), čime se brže obrađuju zahtevi. To je veoma bitno za pretraživanje sa mobilnih uređaja, koje postavlja više izazova za učitavanje strane.

HTTP/2 u upotrebi, i u Srbiji

HTTP/2 još uvek nije standardni protokol, ali vesti o njegovim kvalitetima brzo se šire, a sa njima i broj korisnika. Do sada ga je usvojilo 6,6% svih veb sajtova. Procenat raste na 13,5% ako se uzmu u obzir sajtovi koji se rangiraju u prvih hiljadu. Globalno, 71,14% svih brauzera podržava HTTP/2. Chrome, Firefox i Opera ga podržavaju samo putem kriptovane konekcije (HTTPS).

usvajanje-po-zemljama

Upeh obećava i podatak da nekoliko najvećih sajtova i servera počinje da usvaja HTTP/2, CloudFlare i WordPress ga podržavaju već nekoliko meseci, beta podršku omogućili su Akamai, Google i Twitter, a planiraju je Microsoft i Apple u budućim verzijama.

U Srbiji HTTP/2 podržava 11 domena, po čemu u jugoistočnoj Evropi, pa i šire, zaostajemo samo za Rumunijom i Hrvatskom.

HTTP/2 je, dakle, infrastrukturno poboljšanje veba i biće potrebno izvesno vreme da se iskuse sve njegove prednosti. Sa tačke gledišta korisnika interneta, nema potrebe preduzimati bilo šta. Dovoljno je da se zna da su promene na sajtovima u toku. Pošto je HTTP/2 u osnovi potpuno kompatibilan sa HTTP/1.1, samo će se brzina postepeno povećavati kako serveri i brauzeri budu usvajali HTTP/2. Uživaćemo u bržem učitavanju strana i pretraživanju, procene kažu, za oko 20-30% u odnosu na aktuelno.

2 Comments

  • nenad April 3, 2016

    kako ce Http2 uticati na SEO sajta? Da li bitno uticati i da li ce klijenti migrirati ka serverima koji vec imaju ovaj novi protokol? Ne verujem da ce ovo brzo da stigne u zemlju Srbiju

    Reply
  • Sasa April 3, 2016

    Dobra stvar je sto je moguce poslati vise poruka sa samo jednom TCP konekcijom.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button