svg
Close

By Tamara Rašić 04/05/2023 In Blog, Intervjui

Intervju: Senka Prijović – direktor marketinga – hotel Sheraton Novi Sad

Senka Prijović je direktor marketinga u hotelu Sheraton Novi Sad, jednom od najprepoznatljivijih svetskih brendova koji je deo lanca hotela Marriott International. On je i prvi Sheraton hotel u Srbiji.

U ovom intervjuu, Senka nam je pružila veoma korisne informacije i uvide o marketingu u hotelu Sheraton Novi Sad.

1. Kako ste se pridružili Sheraton hotelu i koji je bio Vaš put do trenutne pozicije direktora marketinga?

Pre nešto više od deset godina sticajem životnih okolnosti bila sam vezana za Novi Sad, a poslovne prilike nalagale su da profesionalno budem usmerena na Beograd. U tom periodu u Novom Sadu nije bilo hotelskih lanaca, zvučnih imena i brendova te je moja želja za radom u takvim objektima nalagala da se orijentišem ka Beogradu. Na moju veliku radost, ova situacija se promenila 2018. godine kada je najavljeno otvaranje hotela Sheraton u Novom Sadu, gde ja najzad i ostajem, i zaokružujem priču privatnog i profesionalnog života u jednom gradu. Moj profesionalni put bio je zdrav i prirodan sled rasta i izgradnje hotelskog kadra. Naime, duboko verujem da je u hotelijerstvu (a verujem i u drugim branšama) važno proći kroz sve sektore, upoznati se sa celokupnim funkcionisanjem hotela pre stupanja na menadžerski posao. U skladu sa tim, i sama sam od početa karijere prvenstveno stupila na radno mesto administracije, zatim, tokom narednih godina prošla kroz sve operativne sektore kako bih danas mogla da budem na upravljačkim i liderskim pozicijama. Svakako da krunom svoje karijere smatram svoje današnje radno mesto, mesto direktora prodaje i marketinga hotela Sheraton Novi Sad.

2. Kako biste opisali svoju ulogu kao direktora marketinga u Sheratonu i kako se Sheraton hotel u Novom Sadu izdvaja od drugih hotela u okruženju u smislu marketinga?

Imam tu sreću da moja trenutna pozicija u hotelu Sheraton Novi Sad spaja dve značajne hotelske aktivnosti: prodaju i marketing. Na ovaj način data mi je specifična mogućnost da sa svojim prodajnim timom kreiram usluge i proizvode, njihove cene i strategiju prodaje. Marketinške aktivnosti koje podrazumevaju praćenje i razumevanje tržišta, potreba i želja gostiju i klijenata, pravovremeno i svrsishodno plasiranje usluga i proizvoda omogućavaju mi da automatski imam uvid u odgovor i reakciju tržita na našu ponudu. Zahvaljujući tome, imamo mogućnost da brzo delujemo i idemo u korak sa zahtevima gostiju i klijenata.

3. Kako se nosite sa izazovima u vezi sa promocijom hotela na današnjem konkurentnom tržištu?

Za razliku od Beograda, Novi Sad još uvek ne raspolaže velikim brojem smeštajnih kapaciteta visoke kategorije, a posebno je deficitaran kada su u pitanju brendirani hoteli i hotelski lanci. Brojni su činioci koji trenutno nedostaju kako bi Novi Sad mogao da postane centar velikih sportskih dešavanja i internacionalnih skupova koji generišu veliki broj dolazaka i poseta destinaciji (nedostatak velikih hala i terena za sportska dešavanja, kongresnih centara i odgovarajuće infrastrukuture…). Ne odlučujući, ali svakako jedan od faktora koji nedostaju jesu i adekvatni smeštajni kapaciteti. Imajući u vidu ove činjenice, mi u hotelu Sheraton radujemo se svakom novom hotelskom projektu predviđenom za naš grad.

4. Kako radite na održavanju i unapređivanju brenda Sheraton?

Nositi zvučni Sheraton brend i biti deo najveće hotelske grupacije na svetu velika je čast ali i velika odgovornost. Svakodnevno usaglašavanje standarda Marriotta i operativnog poslovanja daje našoj usluzi i proizvodu jednu konstantu u kvalitetu i vrednosti. Zahvaljujući kombinaciji nekoliko marketing tehnika, iako pre svega biznis hotel, hotel Sheraton Novi Sad danas je na našem tržištu prepoznatljiv i po odličnoj gastronomskoj ponudi, prostranom i moderno opremljenom kongresnom centru, Iuksuznom spa centru za goste koji žele posebno opuštanje na krovu grada.

5. Koje su najefikasnije platforme i kako ih koristite za promociju?

U zavisnosti od usluge koju želimo da istaknemo, kao i ciljne grupe koju targetiramo, biramo i sredstva kojima najlakše dolazimo do kupaca i budućih gostiju. I ovde je veoma bitno poznavati marketing mix i tehnike oglašavanja u odnosu na potrošače. Naime, jedan broj klijenata reaguje na newsletter kampanje, neko drugi na digitalne vesti i društvenene mreže, dok jedan određen broj ljudi najviše odgovara na radio i billboard kampanje. Pravilna i pravovremena upotreba navedenih platformi garantuje uspeh i merljive rezultate.

6. Kako se prilagođavate promenama u preferencijama gostiju i trendovima u hotelskoj industriji?

U našem poslu, promene su jedina konstanta. Izmedju ostalih zadataka sektora marketinga, jedan je i stalno praćenje zahteva gostiju i trendova tržišta. Biti u koraku sa željama gostiju, novim tehnologijama i idejama, ponekad čak i predvideti buduće potrebe i korake, apsolutni je prioritet poslovanja svakog hotela koji je lider na tžištu ili želi da to postane.

7. Kako sarađujete sa drugim odeljenjima u hotelu, poput uprave, prodaje, ugostiteljstva i operacija, kako biste integrisali marketinške strategije u celokupno poslovanje hotela?

Voditi marketing sektor jednog hotela podrazumeva kako eksternu komunikacju sa činiocima na tržištu, tako i jednako važnu internu komunikaciju sa sektorima unutar hotela. Pratimo aktivnosti drugih sektora, učestvujemo u njima, po potrebi ih plasiramo u javnost i pospešujemo buduće korake i uspehe.

8. Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete s obzirom da je Sheraton deo najvećeg svetskog lanca hotela “Mariott International”?

Dinamično poslovno okruženje je svakako osnovni motiv koji nas inspiriše za postizanje rezultata i uspeha. Ipak, u takvom okruženju, u kome svakog dana razmišljate o cilju, targetima, maksimizaciji prihoda, ponekada ume da bude izazov usklađivanja sa zahtevima koje svakodnevno imamo od strane davaoca franšize, a koji podrazumevaju stalno podizanje lestvice kvaliteta usluge koju pružamo. Pronalaženje ovog balansa je izazov, ali i naš cilj.

9. Kako se vidite u budućnosti u ulozi direktora marketinga u Sheratonu i koji su Vaši planovi za dalje unapređivanje marketinških strategija hotela?

Danas, ja sam ostvarena i zadovoljna svojim profesionalnim razvojem i pozicijom. U šali često umem da kažem da sam svoj život formirala oko Sheratona, jer ga ne smatram samo svojim poslom već mestom gde se srećem sa dragim ljudima, gde svake nedelje dolazim na nedeljni brunch, gde treniram, uživam u najboljoj kafi u gradu… Iako pod franšizom, naš hotel pre svega je vlasništvo MK Group-a, jedne od najvećih i najuspešnijih korporacija u našoj zemlji. Baš ove godine MK Group proslavlja veliki jubilej, 40 godina poslovanja i uspeha u raznim oblastima kojima se bavi: poljoprivreda, prehrambena industrija, nekretnine, obnovljivi izvori energije, hotelijerstvo… Moji profesionalni planovi podrazumevaju napredak i usavršavanje u okviru naše kompanije, jer velika je čast i privilegija biti deo jednog takvog sistema, koristiti energiju, snagu i kapacitete korporacije, svakog dana učiti od njih i zajedno gledati u budućnost.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button