svg
Close

By Tamara Rašić 19/04/2023 In Blog

FBI upozorava na ozbiljan rizik za bezbednost uređaja pri korišćenju USB punjenja na javnim stanicama

Federalni istražni biro savetuje korisnike da se uzdrže od korišćenja besplatnih električnih utikača za punjenje na aerodromima, autobuskim stanicama, tržnim centrima i hotelima zbog sve većeg rizika od napada juice-jacking-a.

Juice-jacking se odnosi na bezbednosni napad gde akteri pretnji učitavaju malver na javno dostupne USB stanice za punjenje preko kojih mogu pristupiti povezanim elektronskim uređajima dok se pune. Hakeri takođe mogu da eksfiltriraju podatke uređaja (uključujući osetljive informacije kao što su keš memorija, lozinke, slike itd.), prate pritiske tastera i zaključavaju uređaj, između ostalih zlonamernih stvari.

„Ne dozvolite da besplatno punjenje USB-a isprazni vaš bankovni račun“, upozorila je Federalna komisija za komunikacije (FCC) u savetu od oktobra 2021. „Loši akteri su smislili načine da koriste javne USB portove za uvođenje malvera i softvera za praćenje na uređaje. Nosite svoj punjač i USB kabl i umesto toga koristite električnu utičnicu“, tvitovala je kancelarija FBI-ja u Denveru.

Ne samo da je sajber napad moguć iz USB utičnice, već se može izvršiti i preko “zlonamernog” kabla koji je namerno ostavljen u blizini stanice za punjenje kako bi ga koristila žrtva koja ništa ne sumnja.

Najjednostavniji zaobilazni način za juice-jacking je izbegavanje uključivanja uređaja u USB stanicu za punjenje i korišćenje punjača u utičnici naizmenične struje. Korisnici takođe mogu da nose prenosivi punjač ili eksternu bateriju tokom putovanja, boravka, putovanja itd.

U hitnim slučajevima, korisnici mogu koristiti kabl samo za punjenje sa USB blokatorom podataka, zabranjujući prenos podataka tokom punjenja.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button