svg
Close

By Tamara Rašić 25/05/2023 In Blog, Intervjui

Intervju: Igor Brankov – direktor marketinga u kompaniji HealthCare Europe

HealthCare Europe, kompanija u kojoj je Igor Brankov direktor marketinga, je regionalni lider u proizvodnji memorijske i PU pene, kao i širokog asortimana finalnih proizvoda za spavanje.

U nastavku teksta možete pročitati intervju sa Igorom, koji nam je ljubazno pružio uvid u svoje strateško vođenje marketinških aktivnosti.

1. Kako biste opisali svoju viziju kompanije HealthCare Europe?

Moja vizija HealthCare Europe podrazumeva jednako opredeljenje za proizvodnju po sistemu OEM ali i razvijanje sopstvenih brendova MLILY i Essence sleep. Prihvatanje inovacija, negovanje kulture saradnje i međusobnog uključivanja daje prioritet zadovoljstvu kupaca. To je kompanija koja teži izvrsnosti u svim aspektima svog poslovanja, dosledno isporučujući proizvode visokog kvaliteta, dizajna i funkcionalnosti. Već jesmo prepoznatljivi širom zemlje i sveta kao sinonim za kvalitet u svetu spavanja, ali želimo da to podignemo na još viši nivo.

2. Koji su ključni ciljevi koje postavljate za svoj tim marketinga?

Pre svega, naši marketinški ciljevi su usklađeni sa našim opštim poslovnim ciljevima i fokusirani smo na to da maksimiziramo naš uticaj na tržištu.

Generisanje kvalifikovanih potencijalnih klijenata: Nastojimo da privučemo i angažujemo potencijalne kupce koji su istinski zainteresovani za ono što nudimo. Primenom efikasnih strategija za generisanje potencijalnih klijenata, cilj nam je da povećamo broj kvalifikovanih potencijalnih klijenata u našem prodajnom kanalu.

Povećati svest o MLILY brendu: Jedan od naših primarnih ciljeva je da poboljšamo vidljivost i prepoznatljivost našeg brenda. Cilj nam je da dosegnemo širu publiku, proširimo svoj udeo na tržištu i obezbedimo da naši ciljni kupci budu upoznati sa našim proizvodima ili uslugama.

Proširivanje tržišta: Uvek težimo da proširimo svoje prisustvo na tržištu. Bilo da se radi o ulasku u nove geografske regione ili ciljanju na nove segmente kupaca, naš cilj je da identifikujemo mogućnosti rasta i razvijemo efikasne strategije za osvajanje većeg tržišnog udela.

Postavljanjem ovih ključnih ciljeva, naš marketinški tim je fokusiran na podsticanje rasta, izgradnju jakih odnosa sa kupcima i pozicioniranje našeg brenda kao lidera na tržištu.

3. Kako merite uspeh marketinških kampanja? Koje metrike koristite i zašto?

Merenje uspeha marketinške kampanje je od suštinskog značaja za određivanje njene efikasnosti i donošenje odluka zasnovanih na podacima za naredne aktivnosti.

Ono što najčešće pratimo jesu:

Conversion Rate – Pomaže u proceni mogućnosti kampanje da podstakne željeno ponašanje korisnika i proceni njenog uticaja na generisanje potencijalnih klijenata i sticanje kupaca. To nam je veoma važno kako bismo znali jesmo li na „pravom tragu“.

ROI (return of investment)– Uz pomoć ove metrike možemo da procenimo koliko je finansijski kampanja bila uspešna, odnosno da shvatimo koliku zaradu je donela određena kampanja, te spram toga možemo da procenimo isplativost kampanje.

CPA (cost per aquisition) – ovako računamo prosečni trošak koji je nastao za sticanje jednog klijenta. Pomaže u proceni isplativosti i efikasnosti kampanje u generisanju novih kupaca. Niže vrednosti cene po konverziji ukazuju na efikasnije strategije akvizicije.

Važno je napomenuti da izbor metrike zavisi od konkretnih ciljeva kampanje i marketinških kanala koji se koriste. Analiza ovih pokazatelja pomaže nam da razumemo prednosti i slabosti kampanje, prilagodimo podešavanja i resurse i na kraju ostvarimo bolje rezultate.

4. Na koji način sarađujete sa drugim odeljenjima u kompaniji kako biste postigli marketinške ciljeve?

Verujem da je za postizanje svakog cilja neophodno da sva relevantna odeljenja učestvuju i daju svoj doprinos, jer su svi aspekti jednog problema/izazova/zadatka jednako važni. Pored samih operativnih zadataka kojim se marketing tim bavi, kreativni tim je tu da sve učini živim i privlačnim, odeljenje Prodaje je tu da nam obezbedi realna iskustva sa kupcima, šta su njihove preferencije, zahtevi, upiti, i tako dalje. Kada svaki tim uklopi svoj deo puzle, dobije se jedna veoma jasna slika o tome čemu težimo i kako to da postignemo.

5. Kako razvijate i održavate brend HealthCare Europe?

S obzirom na to da HealthCare Europe, kao proizvođač, ima svoje brendove, veoma nam je važno da istovremeno gradimo i održavamo reputaciju kompanije kao proizvođača, partnera i poslodavca, ali i naših brendova kao nešto što će naši distributeri, ali pre svega krajnji kupci, prepoznati kao idealan balans cene, kvaliteta, funkcionalnosti i benefita.

Imidž kompanije održavamo putem našeg sajta, poslovnih i društvenih mreža, ali najbitnije nam je da su korisnička i partnerska iskustva na našoj strani, jer je zadovoljan klijent najbolji ambasador kompanije i brenda.

6. Kako radite na izgradnji dugoročnih odnosa s klijentima i poboljšanju korisničkog iskustva?

Verujemo u moć zadovoljnih kupaca da postanu zagovornici brenda. Naš cilj je da pružimo odlično iskustvo kupcima, jer je upravo to ono što neguje lojalnost i podstiče kupce da preporuče našu kompaniju i brend drugima.

7. Koje marketinške metode koristite kako biste privukli nove kupce i proširili tržište kompanije HealthCare Europe?

Redovno procenjujemo naš napredak, usavršavamo naše strategije i sarađujemo međufunkcionalno kako bismo postigli ove ciljeve i doprineli opštem uspehu kompanije.

8. Kako se nosite sa konkurencijom u Vašoj industriji? Koje su ključne prednosti koje vas izdvajaju?

Naše prednosti su prisustvo u Evropi na tržištu koje se primarno snabdevalo iz Azije; interoperabilnost; brza prilagodljivost kupcima i zaokružen proces i ciklus proizvodnje. Nastojimo da kontinuirano pratimo tržišne trendove, istražujemo nove tehnologije i prilagođavamo naše strategije kako bismo osigurali da ostanemo relevantni i konkurentni u dinamičnom poslovnom okruženju.

9. Na koji način se u HealthCare Europe nosite sa izazovima globalne konkurencije?

U našem biznisu, promene su česte ali i duboke. Kupci neprestano traže brže, povoljnije i sveukupno isplativije opcije te smo stoga neprestano na oprezu.

Suočavanje sa izazovima globalne konkurencije na tržištu zahteva sveobuhvatan pristup, kako bismo ostali konkurentni i atraktivni na tržištu koje raste veoma brzo. Ono što smatram zaista bitnim jeste:

Istraživanje i analiza tržišta: Važno je sprovesti temeljno istraživanje tržišta da bismo razumeli globalni konkurentski pejzaž – ključne konkurente, njihove prednosti, slabosti, udeo na tržištu i preferencije kupaca.

Različitost i dobra ponuda: Činjenica da smo proizvođač nam omogućuje širok spektar proizvoda i sposobnost da odgovorimo na potrebe tržišta brzo, kvalitetno i efikasno. Veoma je bitno da su naši proizvodi kvalitetni i funkcionalni, sa jasno istaknutim prednostima koje nas razlikuju od konkurencije.

Prilagodljivost i inovativnost: Verujem da je ključno biti prilagodljiv na globalnom tržištu i budno pratiti promene na tržištu, povratne informacije kupaca i trendove koji nastaju i dolaze.

10. Kada je u pitanju podrška prodajnom osoblju i distributerima, kako osiguravate da budu dobro obučeni i motivisani da promovišu proizvode kompanije?

Odgovor je veoma jednostavan – što više informacija pružimo mi njima, oni će više informacija moći da pruže krajnjim kupcima. Ne u smislu samih činjenica, već u smislu benefita koji se mogu isprobati, u koje se mogu lično uveriti, što je veoma važno, jer pozitivno lično iskustvo stvara najbolje ambasadore proizvoda ili brenda. Naravno, pored samih specifikacija proizvoda, tu su i brojna istraživanja, testiranja, sertifikati koji garantuju kvalitet, kao i neprekidna usavršavanja proizvoda.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button