svg
Close

By Tamara Rašić 01/06/2023 In Blog, Intervjui

Intervju: Milica Milošević – direktor marketinga u kompaniji DTL PerSu

Milica Milošević je direktor marketinga u kompaniji DTL PerSu, koja predstavlja domaći trgovački lanac na teritoriji Vojvodine koji se bavi pretežno trgovinom na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima.

U daljem tekstu, možete pročitati intervju sa Milicom, koja nam je na adekvatan način objasnila svoju ulogu direktora marketinga, kao i sve bitne detalje o svojoj kompaniji.

1. Kako biste opisali ulogu direktora marketinga u kompaniji DTL PerSu?

Uloga direktora marketinga je jednaka ulozi marketinga unutar kompanije. U svakoj kompaniji koja ozbiljno nastupa na tržištu marketing je pozicioniran kao strateški sektor. Uloga odavno prevazilazi okvire čistog oglašavanja. Danas, kada je tržište izuzetno aktivno, naročitno u retail industriji neophodna je strategija koja se oslanja na dobro poznavanje potrošača, poznavanje njihovih navika, zatim na segmentaciju tržišta, targetiranje, kreiranje odgovarajućeg media plana i odabir kanala komunikacije sa jedne strane, dok sa druge pričamo o pozicioniranju brenda na tržištu, percepciji istog kao i o održivom poslovanju, zaštiti životne sredine. Uloga marketinga u DTL PerSu je sve više strateška, a posao direktora marketinga je da bude spona između sektora ne samo sa ciljem profita već je izuzetno značajna vrednost brenda, poverenje potrošača i naših partnera kao i odnos sa lokalnom zajednicom.

2. Kako se Vaš tim marketinga prilagođava promenama na tržištu i menja marketinške kampanje u skladu s tim?

„Danas kompanije više nego ikad moraju biti spremne na promene i brze reakcije“ – čuje se sa svih strana i zaista to jeste tako. Takođe, smatram da je to samo jedna strana medalje. Ono što naš marketing tim pored fleksibilnosti čini uspešnim jeste i osluškivanje potreba potrošača. Potrošači danas očekuju da kupe bilo šta, sa bilo kog mesta, bilo kada. Kupovina se obavlja sa bilo kog uređaja, a dostava mora biti u najkraćem roku, tamo gde kupcu odgovara. Iz ovog proizilazi da je Omnichannel obavezan, jer je to jedini način da potrošač bude uslužen adekvatno i da se oseća isto na svakoj tački interakcije. Marketing tim DTL PerSu – a potrošača stavlja u centar delovanja. Trudimo se da pružimo kvalitetnu uslugu, tačne informacije, personalizovanu ponudu svakom našem kupcu kako online tako i offline. Mi smo „komšijska prodavnica“, i kao takva želimo da budemo deo svakodnevice, da budemo na usluzi, mi im činimo život lakšim, kod nas mogu da obave i malu i veliku kupovinu, imamo pažljivo odabran asortiman prilagođen njihovim potrebama po pristupačnim cenama. Od početka godine fokus nam je bio na svežem asortimanu, prvenstveno voću i povrću. Posvećeni smo pružanju kvalitetnih proizvoda našim komšijama, vršimo svakodnevne kontrole, jer smo svesni da kvalitet života počinje pravim izborima.

3. Kako se DTL Persu razlikuje od konkurencije u industriji, i kako Vaš tim marketinga promoviše te razlike?

DTL PerSu posluje kao moderni maloprodajni format u okviru akcionarskog društva BB Trade. Brojimo preko 170 objekata, ponosni smo član Domaćeg trgovačkog lanca (DTL) koji danas objedinjuje 14 trgovačkih preduzeća Srbije. DTL PerSu je porodica u pravom smislu te reči. DTL takodje čine porodične firme. Može se reći da je to pokretač našeg poslovanja i sa tim na umu to je odnos koji želimo da gradimo sa potrošačima, sa lokalnom zajednicom kao i sa našim partnerima. Iz ove relacije proizilazi i slogan pod kojim poslujemo “Naše, nama vredno”. Mi stvaramo u okviru lokalne zajednice, razvijamo je, podržavamo lokalnu privredu. Lokalne, domaće proizvode donosimo do kupaca u našim objektima. Posredno utičemo na bolji kvalitet života u malim zajednicama jer pre svega cenimo mesta u kojima poslujemo. Samo od početka ove godine bili smo ponosni partneri mnogobrojnih lokalnih događaja kao na primer: Božićnog vašara u Čurugu, Bala mladih u Đurđevu, dočeka roda u Tarašu. Ponosni smo sponzor ženskog rukometnog kluba iz Jabuke, učesnici smo humanitarnog događaja u Vrbasu “Basket 3×3”, u Šajkašu smo podržali lokalnu zajednicu u akciji skupljanja otpada, dok smo u Zrenjaninu učesnici slične akcije koja još podrazumeva i sadnju drveća. Takođe, nama jedna izuzetno važna inicijativa, kod nas naši potrošači mogu izvršiti proveru zdravlja. Godinama unazad, mi u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina, u odabranim maloprodajnim marketima organizujemo besplatne preventivne preglede prilikom kojih se vrši kontrola nivoa šećera u krvi, kao i kontrola visine krvnog pritiska.

4. Kako upravljate brendom DTL PerSu, i kako se osiguravate da Vaše marketinške aktivnosti odražavaju vrednosti i identitet brenda?

Kao što sam pomenula PerSu kao brend posluje 26 godina, prvenstveno na teritoriji Vojdovine, a od nedavno i u Beogradu (2021. godine otvoren je prvi market). Iako je to dug period mi se nalaizimo i dalje u dve faze: uvođenje brenda na tržištu sa jedne strane, dok smo sa druge dostigli zrelost i izgradili lojalnost. S tim u vezi, marketinške aktivnosti se sprovode na dva nivoa, želimo da upoznamo što više potrošača sa DTL PerSu brendom i želimo da budemo prepoznati kao brend od poverenja. Dosta je kompleksno pomiriti ove dve poruke. Od izuzetnog značaja je komunikacija kako na nacionalnom nivou tako i na loklanom – kako bi naša poruka bila preneta na pravi način. Važno nam je i da na novim tržištima budemo prepoznati kao dobar komšija, dobar partner i kao što sam već rekla trudimo se da budemo važan deo lokalne zajednice u svim mestima u kojima poslujemo.

5. Kako se nosite s izazovima u vezi s upravljanjem brendom DTL PerSu na društvenim mrežama i kako koristite društvene mreže kao deo Vaše marketinške strategije?

Društvene mreže su neizostavan kanal komunikacije svakog brenda, bez obzira u okviru koje delatnosti posluje. DTL PerSu je prisutan na skoro svim kanalima komunikacije uključujući od nedavno i Tik Tok.


Već sam pomenula da je potrošač centar našeg delovanja i prisustvo na ovim platformama omogućava nam da mu budemo bliže. Prisustvujemo dobu kada se više nego ikad društvene mreže koriste kao aktivno prodajni kanal komuinikacije. Za DTL PerSu društvene mreže su mesto za izgradnju brenda, vodimo se parolom “kvalitet ne kvantitet”, bivamo inovativni što se tiče sadržaja. Trudimo se da pratimo trendove i da reagujemo što više u realnom vremenu. Takođe, prilagođavamo sadržaj shodno platformi na kojoj komuniciramo i to izaziva zaista pozitivne reakcije. Naše saradnike biramo pažljivo, važno nam je da reflektuju vrednosti brenda koje mi gajimo.

6. Kada je u pitanju budućnost marketinga i izazovi kojh ima sve više, kao što su promene u tehnologiji, promene u potrebama potrošača ili društvenim trendovima, kako planirate da se DTL PerSu prilagodi tim promenama?

Ostati relevantan je već sada ozbiljan izazov. Tehnologija će imati ključnu ulogu u marketingu i u prodaji. Način na koji konzumiramo sadržaj se značajno promenio, pažnja nam je sve kraća, sve više se konzumira sadržaj on demand, TV je i dalje primarni medij, ali ne treba zanemariti i ostale kanale komunikacije, a ako niste autentični i zanimljivi zapravo ostajtete nevidljivi. Potrošači pak sa druge strane nisu više voljni da obavljaju velike kupovine, na udaljenim lokacijama, brzina kupovine i ugodnost postaju sve veći imperativ. Verujem da nas čeka rast malih formata prodavnica u budućnosti kao posledica uštede vremena koje želimo da provodimo na kvalitetniji način. DTL PerSu će pratiti potrebe naših potrošača kako formatima, tako odabranim asortimanom i ponudom. Druga važna tema koja ne jenjava je inflacija, koja evidentno utiče na sadržaj onog što se komunicira. U moru istih ili sličnih akcijskih poruka biće važno pronaći svoje mesto i dati potrošaču dodatnu vrednost. Verujemo da će personalizovana ponuda zauzimati sve značajnije mesto i sa tim u vezi radimo na aplikaciji koja će nam omogućiti da našim kupcima učinimo snalaženje lakšim i kupovinu jednostavnijom.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button