svg
Close

By Tamara Rašić 08/09/2023 In Blog

Globalna potrošnja na oglašavanje premašuje milijardu dolara: društveni mediji i e-trgovina na vrhu dominacije

Globalna potrošnja na oglašavanje dostići će iznos od preko 1 milijardu dolara (788 milijardi funti) sledeće godine, kako se svetska ekonomija bude oporavljala od inflacije, prema projekcijama koje je iznela Warc.

Očekuje se da će globalna potrošnja na oglašavanje ove godine dostići iznos od 963.5 milijardi dolara (739.5 milijardi funti), predstavljajući rast od 4.4% na globalnom tržištu. Međutim, za specifično tržište Velike Britanije se prognozira da će opasti za 1% u 2023. godini, izraženo u dolarima.

Za ceo evropski region se očekuje da će polako rasti u 2023. godini, sa rastom potrošnje na oglašavanje od svega 0.6%. Velika Britanija je najveće pojedinačno oglašivačko tržište u Evropi sa udelom od 4.6%. Ipak, očekivani pad tržišta Velike Britanije ove godine predstavlja izuzetak među ostalim glavnim tržištima u regionu, budući da se za Španiju predviđa da će rasti za 5.6%, Italija za 3.2% i Nemačka za 2.7%.

U 2024. godini, prognozira se da će globalna potrošnja na oglašavanje porasti za 8.2%, dostižući iznos od jedne milijarde dolara. Rast evropskog regiona će takođe biti brži u odnosu na ovu godinu, sa rastom od 3.6%, kako se poboljšavaju ekonomske prilike. Prema julskoj prognozi AA/Warc-a, potrošnja na oglašavanje u Velikoj Britaniji će sledeće godine porasti za samo 1.1% u stvarnom iznosu.

Kada je reč o raspodeli rastuće globalne potrošnje na oglašavanje, pet kompanija i dalje dominira. E-trgovinska kompanija Alibaba, matična kompanija Google-a Alphabet, Amazon, vlasnik TikToka Bytedance i matična kompanija Facebook-a i Instagram-a, Meta, predviđaju da će privući više od polovine globalne potrošnje na oglašavanje ove godine. Ta dominacija će se nastaviti i naredne godine, sa projekcijom da će ove kompanije povećati svoj udeo na 51.9%.

Društveni mediji će, prema projekcijama Warc-a, biti najbrže rastući kanal za potrošnju na oglašavanje u narednim godinama. Sledeće godine, društveni mediji će privući više od petine ukupne potrošnje na oglašavanje, što je vredno 227.2 milijarde dolara (179.7 milijardi funti). Samo Meta kontroliše gotovo dve trećine (64.6%) tržišta oglašavanja na društvenim medijima.

Najveći igrač na tržištu društvenih medija je kompanija Bytedance, vlasnik TikToka, sa procenjenim prihodom od oglašavanja od 39.6 milijardi dolara (31.3 milijardi funti) u 2024. godini. Međutim, taj prihod je oko tri i po puta manji od prihoda Meta.

Rast tržišta oglašavanja u maloprodaji takođe se prognozira da će biti značajan. Očekuje se da će porasti za 10.2% ove godine i 10.5% naredne godine, dostižući ukupan iznos od 141.7 milijardi dolara (112.1 milijardi funti), što čini 13.6% ukupne potrošnje na oglašavanje. Samo Amazon privlači skoro dve petine (37.5%) svih troškova oglašavanja u maloprodajnom oglašavanju. Ipak, dok multinacionalne kompanije poput Alibabe i Amazona i dalje beleže rast, lokalni igrači kao što su britanski supermarketi Tesco i Asda i dalje ulažu u svoje ponude za maloprodajno oglašavanje kako bi zahvatili deo rastućeg tržišta.

Najbrže rastući sektor u pogledu potrošnje na oglašavanje u 2024. godini će biti sektor finansijskih usluga, sa prognoziranim rastom od 11.5%. Tehnologija i elektronika (11.3%) i farmacija i zdravstvo (11.0%) takođe slede taj rast.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button