svg
Close

By admin 04/05/2022 In biznis, Blog, Marketing

Uspeh ili neuspeh kampanje #ijasamdomacica

Svi dobro znamo za brend DOMAĆICA iz Krašove kuhinje. Emocije i nostalgija su povezani sa mnogim starim brendovima uz koje smo odrastali. Otud i negodovanja kada proizvođač proba da se poigra sa nekim od takvih brendova. Desilo se to sa slanom Plazmom, čokoladnim Smokijem, i sada sa Domaćicom. Mada se ovde osim nostalgije umešala i rodna ravnopravnost, politička korektnost i ostalo što donosi ovo vreme. No, da se ne zadržavamo u ovom trenutku na to, već da se držimo struke – marketinga.

Kraš je 2. maja na svom sajtu i društvenim mrežama, objavio vest da kreće sa kampanjom #ijasamdomacica. Na kutije ovog keksa, uz naziv Domaćica, dodata su i neka od zanimanja koja žene profesionalno obavljaju. Programerka, učiteljica, medicinska sestra, prodavačica, pravnica. Kako kažu iz Kraša, to su uradili “kako bi podsetili na to da da su žene, uz svoj posao koji obavljaju na radnom mestu, najčešće one koje svakodnevno brinu i o domaćinstvu. Kampanjom se žele inicirati svi članovi društva da preuzmu svoj deo obaveza i odgovornosti u domu kako bi raspodela poslova u domaćinstvu bila ravnopravna.”

#ijasamdomacica
Domaćica i programerka #ijasamdomacica

Na mrežama se podigla bura, mnogo osporavanja, manji broj pohvala, ali svakako mnogo komentara o kampanji.

Pogledajmo statistiku pretrage termina “domaćica” na Google.

Već prvog dana kada je objavljen tekst na Kraš blogu, bilo je oko 6 puta više pretraga brenda nego inače. Sledećeg dana, 3. maja, čak 10 puta više nego ranije.

pretrage reči Domaćica
pretrage reči Domaćica

U Hrvatskoj je interesovanje najviše uvećano, što je i prirodno. 2. maja oko 10 puta više pretraga, 3. maja oko 12 puta više od uobičajenog broja.

domaćica pretrage Hrvatska
pretrage domaćice iz Hrvatske

Pretrage iz Srbije su takođe uvećane, samo u manjem obimu. Tek drugog dana, 3. maja, bio je pik sa oko 4 puta više pretraga od ranijeg perioda.

domaćica Srbija pretrage
pretrage domaćice iz Srbije

U Bosni i Hercegovini, ljudi su takođe tražili Domaćicu na Google više no uobičajeno, ali je pik drugog dana bio “samo” 3 puta veći.

domaćica BiH
pretrage domaćice iz BiH

Što se tiče ostalih država, broj pretraga je zanemarljiv, te i statistika nema mnogo smisla, osim u Austriji donekle. Mali broj pretraga, ali postoje pikovi oba dana, sa ubećanjem od oko 5 puta.

domaćica Austrija
pretrage reči domaćica iz Austrije

Deluje da statistike potvrđuju ono što je poznati vlasnik cirkusa, Phineas T.Barnus, u 19. veku rekao – “Ne postoji loš publicitet”.

Doduše, da bi znali kako se ovo odrazilo na prodaju, moraćemo da sačekamo zvanične podatke.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button