svg
Close

By admin 01/06/2022 In biznis, Blog

SEO za stambene kredite

Naša saradnica je na Google tražila informacije o stambenim kreditima, i usput je primetila da se dosta banaka rangira veoma loše za ovaj upit. To nas je zaintrigiralo pa smo malo proanalizirali situaciju i primetili dosta zanimljivih stvari.

Najpre, proverilismo koliko se zapravo traži izraz “stambeni kredit”, “kredit za stan”. U Srbiji, na Google ima nešto više od 8.000 upita mesečno za “stambeni kredit” i/ili “stambeni krediti”. Izraz “kredit za stan” se traži dosta manje (jednina i množina ukupno oko 500 puta), ali opet, nije zanemarljivo.

stambeni kredit seo

Prvo zapažanje je da skoro nijedna banka (sa jednim ili dva izuzetka) nije obratila pažnju na izraz “kredit za stan”. To je stara boljka mnogih firmi pri SEO optimizaciji, da ciljaju samo jedan izraz za jedan proizvod ili uslugu i ne istražuje se kako još ljudi pretražuju to isto. Gube se potencijalni klijenti kroj “narodske izraze” za nešto što se nudi.

Dalje, na drugoj Google strani se nalazi 5 ili 6 banaka iz Crne Gore, a koje posluju i u Srbiji. Te iste banke u Srbiji, nalaze se dalje od 2. ili 3. strane rezultata. Očigledno da su njihove kolege u Crnoj Gori više obratile pažnju na SEO.

Osnovni SEO on-page elementi, kod ogromne većine, ili fale, ili nisu dobro podešeni. ALT tagovi na slikama fale, jezik u kodu (html lang) je negde samo SR, bez odrednice za zemlju (SR-RS), negde fali, negde je čak engleski. Meta description na mnogim sajtovima fali. Ima tu i URL-ova koji nisu tzv “pretty URLs”. Viewport nije dobro iskodiran pa je prikaz na mobilnim uređajima otežan. Dupli ili bez H1, glavnog naslova u kodu. manjak sadržaja na stranici koja bi trebalo da se rangira. Interno linkovanje da i ne pominjem, samo jedna ili dve banke tu tehniku koriste.

SEO van sajta nismo analizirali, ali sudeći po ovome što smo videli, verujem da je slična situacija.

Zbog svega ovoga, tek nekoliko banaka koje su inače dominantne u Srbiji, dominiraju i na Google. I samo uvećavaju deo kolača, kako vreme prolazi.

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button