svg
Close

By admin 02/07/2020 In biznis, Blog

Oprez! Mejlovi sa lažnim narudžbinama

U zadnje vreme su učestali mejlovi čiji je cilj pokušaj prevare, a koji dolaze od legitimnih, postojećih firmi. Prvi znak za oprez je ako vam, stigne mejl od firme sa kojom niste sarađivali, a u mejlu se pominje narudžbina, predračun, račun, … U prilogu je obično zipovan fajl koji trebate da otvorite (i tu je glavna zamka). Za one koji nemaju toliko iskustva sa fajlovima, nikako ne otvarajte attachment iz mejla ukoliko se završava sa .zip

Ovaj mejl nam je stigao pre desetak dana, recimo, sa mejl adrese renomirane firme (očigledno im je mejl hakovan, odnosno prevaranti imaju njihovu šifru za logovanje na mejl):

Zdravo,

Poslao sam vam novu narudžbu, pošaljite nam najbolju cenu sa predračunom,
platićemo što je pre moguće,
molimo vas da nam ovu porudžbinu dostavimo što je pre moguće,
pronađite novu porudžbinu,

Srdačan pozdrav,

Naredni mejl od pre nekoliko dana, od veće hrvatske firme. Prevaranti ovde gađaju pohlepu, te pominju da će nam platiti danas, samo da im pošaljemo predračun:

Pozdrav!

nadam se da si dobro
plaćanje će biti izvršeno danas, ali mi imamo problema ovdje dvije banke računaju. primili smo dvije predračunske fakture koje nam pošaljete, molimo vas da nam potvrdite koji trebamo koristiti za izvršenje plaćanja, hitno mi odgovorite što je prije moguće.

Sa poštovanjem!

I još jedan mejl, od juče. od predstavništva nemačke firme. I oni “planiraju” da nam plate što pre je moguće.

Zdravo,

Pošaljite nam fakturu Proforma za ovu novu porudžbinu,
izvršićemo uplatu što je pre moguće,
U prilogu je novo naređenje

Srdacan pozdrav,

Freundliche Grüße / Best regards,

Osim što ni sa jednom od ovih firmi ranije nismo sarađivali, u startu je sumnjivo i to što je u pitanju Google Translate prevod na srpski. “Order” prevode kao “naređenje” umesto “narudžbina”, gramatika je katastrofalna, …

Dakle, kada dobijete neki od ovih mejlova, jednostavno ga ignorišite. Izbrišite ili ne, ali nikako ne otvarajte zip attaachment. Pretpostavljamo da se nakon otvaranja instalira exe fajl ili skripta koja omogućava prevarantima pristup vašem mejlu, i osim što šalje sličan mejl vašim kontaktima, vreba trenutak kada će nekom od vaših partnera poslati predračun za plaćanje sa vašim logom ali njihovim brojem računa. Nimalo retka situacija, sreli smo se sa tim slučajevima nekoliko puta.

One Comment

  • Darko L. August 10, 2020

    Moramo otvoriti “četvore oči” kada dobijamo mejlove sumnjive sadržine. Ja lično ne otvaram i brišem svaki takav mejl koji dobijem.

    Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button