svg
Close

By admin 12/11/2019 In Blog

Deklaracija robe u online shopu i novi zakon o trgovini

30. jula ove godine stupio je na snagu novi Zakon o trgovini u Republici Srbiji. Dobrim delom, on se dotiče i online prodavnica (e-shop), mada se ovde nećemo zadržavati na odredbama koje su već par meseci na snazi. Jedan deo tog zakona stupa na snagu 31. januara 2020. godine, i to ćemo pojasniti u ovom tekstu.

Preciznije, na snagu će stupiti sledeći stav:

U daljinskoj trgovini trgovci su dužni da učine dostupnim podatke iz stava 1. ovog člana potrošaču pre kupovine u obliku i na način koji je neposredno i stalno dostupan. 

Zakon o trgovini

Pod “daljinskom trgovinom” se inače smatra “elektronska trgovina, kao i ostala daljinska trgovina putem drugih sredstava”. Dakle, stav se odnosi na online prodaju, eshop, e-commerce, …

A to iz stava 1, podaci koji se moraju učiniti dostupnim pre kupovine, su:

Podaci o nazivu i vrsti robe, tipu i modelu u skladu sa prirodom robe, količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe, poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Član 34 stav 1 zakona

Ovi podaci moraju biti ispisani na sajtu srpskim jezikom, bilo ćiriličnim bilo latiničnim pismom, kod svakog proizvoda pojedinačno.

Kao zemlja proizvodnje može da se navede Evropska unija, ako se roba proizvodi u zemlji koja je članica EU. 

Veliki posao za onlajn prodavce u narednih par meseci, dok odredba ne stupi na snagu.

Ukoliko želite da naša SEO agencija odradi ovaj posao dodavanja deklaracija na vaš sajt, tehnički, slobodno nas kontaktirajte.

3 Comments

 • Viktor K. December 11, 2019

  Mislim da je i bilo vreme da se zavede red i u online prodavnicama. Do sada sam mnogo puta naleteo na proizvode bez ili sa veoma šturim opisom i to kod poznatih brendova.

  Reply
 • Milica January 10, 2020

  Mnogo puta sam, odustala od kupovine zato što nije bilo nikakvih informacija o proizvodu. Nadam se da će se to sada promeniti. Za sada ja ne vidim neke velike promene, ali ima još vremena.

  Reply
 • Amazonka December 29, 2020

  Tržište Srbije je jako promenjljivo pa se dešava da za isti proizvod postoji više uvoznika i neretko da jedan prodavac nabavlja i od jednog i od drugog uvoznika.

  Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button