Jeste li čuli za WCAG? To je skraćenica za The Web Content Accessibility Guidelines, niz pravila usmerena web developerima sa ciljem da se svima omogući korišćenje web stranica. Recimo, slepe i slabovide osobe često koriste softvere, dodatke u browserima, koji im mogu čitati tekst sa stranica. kada softver naiđe na sliku, on pročita ALT tag. Ukoliko nemate ALT tagove na slikama, uskratili ste informaciju takvoj osobi da sazna šta je na slici.

Ili, na primer, ispod formulara imate dva dugmeta (buttona) – cancel i submit. Ukoliko su dugmad napravljena kao slike, bez teksta u kodu, screen reader neće moži da pročita, i osobi koja ga koristi biće otežano da pošalje popunjen formular.

Ima dosta sajtova koji postavljaju čitave paragrafe teksta u slikama umesto u regularnim HTML paragrafima.

Neke od ovim pravila su kršili i veliki poput Beyoncé, Nike, Converse, Fox News, Burger King, … I dobili su prijave i poziv za sud zbog kršenja prava na jednakost, odnosno kršenja WCAG akta. Većina se sa tužiteljima nagodila vansudskim poravnanjem, dok neka suđenja još uvek traju. I stalno se pojavljuju nova.

Zato ALT tagovi, tekst u slici i slični elementi nisu bitno samo za SEO već i da se predupredi tužba. Naročito ako ste u Americi.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.