svg
Close

By admin 19/02/2019 In Blog, Drustvene mreze

Šta je zabranjeno kod Fejsbuk oglašavanja

Pet zabranjenih fraza koje obavezno morate izbegavati u Facebook oglašavanju

Pisanje isključivo velikim slovima i previše znakova uzvika, samo su početak. Facebook, takođe, sankcioniše sadržaje vezane za “slabe tačke” i šeme brzog bogaćenja.

Ukoliko to još uvek niste čuli, ili sami iskusili, Facebook biznis korisnicima širom sveta ne dozvoljava objavljivanje pojedinih advertajzing sadržaja. Male kompanije i preduzetnici, pre svih, trebalo bi da ublaže oglase koji preterano ciljaju na nešto, ili obmanjuju na bilo koji način, pošto je platforma počela da odbacuje reklamne sadržaje više nego ikada ranije.

Može se reći, čak, da je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju marketing agencije na društvenim mrežama – odbijanje Facebook-a da objavi oglase njihovih klijenata. Restrikcije se primenjuju na širok krug korisnika – sajt blokira oglase trenera za međuljudske odnose, terapeuta, savetnika, instituta, kampanja za promociju knjiga…

Evo kako obaveštenje o neodobravanju izgleda:

Objašnjenje: Šta učiniti kad vidite ovakvu poruku? Vaš nalog će Facebook obeležiti (flagovati) i oglas neće moći da bude postavljen, sve dok ga ne ispravite i otklonite ono što smeta. Ako dobijete više upozorenja, Facebook može u potpunosti da zatvori vaš nalog za oglašavanje. (Ukoliko se to desi, predstoji vam dodatni posao na deblokadi, ali je najbolje da u ovakvu situaciju uopšte ne dođete.)

Izbegavanje navedenih problema može da bude veoma jednostavno, uz savete koji slede. Oni se, ipak, ne primenjuju podjednako na svaki nalog. Neki nalozi, na primer sa dugom istorijom oglašavanja, mogu da se “provuku” sa manje intervencija. Mnogi od njih pojaviće se u vašem njuzfidu. Ogroman broj naloga, međutim, ima problem sa restrikcijama, koji se obično svodi na upotrebu neke od pet zabranjenih fraza.

Navodimo ih u nastavku teksta, kao i rešenja.

1. “Da li ste zaposlena mama koja nema vremena da pripremi zdrave obroke za svoju porodicu?”

FB ne voli: Oglase koji se preterano direktno obraćaju čitaocima, ili ciljaju na “slabe tačke”. Facebook ih tretira u pravilima Personal Attributes (Lične osobine).

Baš kao što Google algoritam zna da koristite suviše ključnih reči kako biste pogurali svoju stranu prema vrhu rezultata pretrage, Facebook algoritam prepoznaje preteranu upotrebu reči tipa “vi”, “vaše”, “svoju” sa namerom da se onlajn čitaoci pozovu na akciju. Nekoliko ovakvih zamenica je dozvoljeno, ali predstavnici Facebook-a savetuju da je, ukoliko imate problem sa objavljivanjem, najbolje da izostavite reči “vi”, “ti”, “vaše”, i slične.

Zapamtite: Facebook želi da se vaši oglasi umešaju u njuzfid tako da se ne razlikuju mnogo od postova prijatelja koje vidite.

Rešenje je: Koristite priče, svedočenja, lična iskustva, rezultate. Ukoliko želite da vaš oglas ne bude odbačen, izbacite što više možete iz teksta reči kao što su “vi”, “ti”, “tvoj”… Navedena rečenica mogla bi da bude lako prepravljena i da glasi: “Večera je spremna! Stiže obrok za prezauzete porodice.”

2. “PREKINITE TO ŠTO RADITE I KLIKNITE OVDE!!!”

FB ne voli: Suviše čestu upotrebu velikih slova ili više znakova uzvika!!! (zapravo, Facebook ponekad flaguje preterano korišćenje interpunkcije uopšte, u skladu sa “Grammar & Profanity” sekcijom, namenjenom gramatičkim i pravilima pristojnog ophođenja.)

Zapamtite: Sigurno ne želite da “vičete” na potencijalne kupce. A upravo to je utisak koji ostavljaju sva velika slova, proizvodeći suprotnu reakciju od one za koju se nadate da ćete je izazvati.

Rešenje je: Koristite velika slova štedljivo, i samo da naglasite zaista važne reči. Izbegavajte početničke greške sa mnogo znakova uzvika, u želji da privučete pažnju. Bolje rešenje za naglašavanje je jednostavno – koristite emotikone!

3. “Umorni ste od dijeta koje ne daju rezultate? Želite da izgubite kilograme bez brojanja kalorija?”

Facebook ne voli: Osetljive teme. Zdravlje, gubitak težine, proizvodi za ulepšavanje, anti-ejdžing, suplementi… spadaju u “osetljive teme”, koje Facebook sa pažnjom prati. O ovom problemu govori se u Facebook sekcijama sa pravilima: Personal Attributes policy, Personal Health policy ili Misleading or False Content policy, koje se tiču uslova i upozorenja u oblasti ličnih osobina, ličnog zdravlja, obmana i lažnih sadržaja.

Zapamtite: Izbegavajte korišćenje “slabih tačaka” ili “negativnih” reči, kao što su dijeta, gubitak kilograma, debljina, depresija, anksioznost, stres, strah, slomljen, uplašen…

Rešenje je: Koristite pozitivne reči. Fokusirajte se na to kako želite da se ljudi osećaju posle korišćenja vašeg proizvoda. Na primer, umesto “Izgubite 5 kilograma ovog leta!”, pokušajte sa “Osećajte se uravnoteženo i fit ovog leta. Pridružite se našem Fitnes izazovu!”

4. “Zaradite 5000 dolara u narednih 30 dana! Pridružite se mom besplatnom vebinaru da saznate kako.”

Facebook ne voli: Šeme brzog bogaćenja i “pravljenja novca”, ponude za rad od kuće, velike, čak ni male izjave da je neko odabran. Facebook tretira navedeno u nekoliko spiskova pravila – Personal Attributes policy, Multilevel Marketing policy, Prohibited Financial Services policy i Misleading or False Content Policy, kojima sankcioniše pominjanje ličnih osobina, zabranjenih finansijskih sadržaja, “piramidalnih šema”, kao i obmanjujuće ili lažne sadržaje.

Zapamtite: Ako poruka zvuči suviše dobro da bi bila tačna, to je razlog za sankcije. Problem je i ukoliko se nešto najavljuje kao ekskluzivno, nedostupno svima.

Rešenje je: Budite veoma pažljivi sa frazama u vezi zarade novca, rada od kuće, osoba koje su napustile posao. Lako se može desiti da oglas bude flagovan, ili da vaš račun bude zatvoren. Umesto toga, istaknite realne mogućnosti za zaradu ili poslovni trening, i na taj način se fokusirajte na prednosti onoga što nudite.

Fraza “Napravite šestocifrenu zaradu i napustite sadašnji posao sa ovom revolucionarnom prilikom” neće proći dobro. Umesto toga upotrebite sledeće: “Steknite pet najvažnijih navika potrebnih svakom preduzetniku da uspe u svojoj prvoj godini u biznisu (čak i ako je bio na rukovodećoj poziciji i ima mnogo poslovnog iskustva)”. Ne samo da će zvučati manje sumnjivo, nego će se pozitivno uklopiti u Facebook algoritam.

5. “&%#%^@%” (pokušaj da se psovke na ovaj način dodaju oglasu)

Facebook ne voli: Nepristojnost. Čak ni u malim količinama. To je regulisano pravilima u okviru Grammar & Profanity policy Facebook uslova.

Zapamtite: Facebook štiti porodično okruženje. Poslednja stvar koju platforma želi je da roditelji i deca zajedno, dok pretražuju sadržaj, pronađu vulgarne reči u sponzorisanom postu, obnažene slike, otvoreno pisanje o intimnostima.

Rešenje je: Neka sadržaj vaših oglasa bude takav da mogu da ga vide i deca. Pošto smo svedoci da mnogi pokušavaju da izbegnu ova pravila, imajte u vidu da Facebook “čita između redova” gomile znakova “&%#%^@%#%$&”, i vidi da pokušavate da opsujete. Znaju se svi trikovi, a ovo je jedan od njih koji vam može zatvoriti nalog.

Još nekoliko stvari koje treba da razumete u vezi Facebook algoritma

Na osnovu iskustava vlasnika malih biznisa, koji su popravili uspešno svoje oglase, može se zaključiti da će poštovanje pet navedenih jednostavnih saveta rešiti 99% problema sa Facebook-om.

Zapamtite da Facebook ne prati samo vaše oglase, nego i landing page (kao i vaš URL, tako da “postanitebogatiprekonoci.com” neće proći). Možda je potrebno da i tu ponešto doterate ako promovišete osetljivije sadržaje.

Ukoliko posle “čišćenja” oglasa i veb strane od zabranjenih fraza i dalje dobijate poruku da Facebook ne odobrava objavljivanje, potražite zastupnika koga su vam dodelili (ako ga imate – zastupnici se uglavnom nasumično dobijaju i nemaju ih svi nalozi).

Druga mogućnost je da potražite eksperta, koji će zajedno sa vama detaljno analizirati koja fraza ili reč vam zadaje glavobolju. Obično je to nešto suptilno, pa ne treba da vas obeshrabri ako ga sami ne primećujete.

Na kraju – ne zaboravite da je Facebook, uprkos najnovijim promenama, još uvek izvanredno sredstvo za dovođenje potencijalnih kupaca. Postizanje maksimalnog efekta zahteva učenje pravila upotrebe, i poštovanje sistema. Ukoliko to činite, bićete veoma zadovoljni svojim rezultatima oglašavanja na ovoj platformi.

7 Comments

 • Dobrila M. February 26, 2019

  Zaista korisne informacija. Verujem da će mnogima pomoći da naprave dobre i prihvatljive oglase za FB.

  Reply
 • Bojana March 5, 2019

  Odličan post. Hvala na savetima.

  Reply
 • Nataša March 12, 2019

  Ovakve smernice su uvek dobrodošle.

  Reply
 • Mima April 10, 2019

  Super saveti. Hvala.

  Reply
 • Bane May 11, 2019

  Mislim da je ovo dobar vodič za oglašavanje generalno, ne samo za Fb.

  Reply
  • Bojana July 10, 2019

   Slažem se. Mislim da su smernice zaista dobre, ne zbog toga što fb ne dozvoljava ili šta na fb bolje prolazi. Verujem da bi i kampanje na drugim mestima dobro prolazile ako se odrade po ovim smernicama.

   Reply
 • Nevena J. March 11, 2020

  I treba da ima reda. Mogu da samo zamislim na sta bi facebook ličio kada bi se oglašavali ko kako hoće.

  Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button