svg
Close

By Tamara Rašić 07/08/2023 In Blog

Putovanje kroz hranu: Kako Instagram revolucionizuje gastro turizam

Zahvaljujući društvenim mrežama, posebno Instagramu, svet hrane i turizma spojili su se na način koji se nikada ranije nije mogao ni zamisliti. Instagram je postao virtuelna trpeza gde se hrana ne samo servira već i deli sa svetom, redefinišući način na koji doživljavamo gastro turizam.

Vizuelna atraktivnost

Pretvaranje hrane u umetnička dela postalo je svakodnevnica. Svi mi ponekad popustimo iskušenju da pre nego što uzmemo prvi zalogaj, prvo uslikamo tanjir i podelimo ga na Instagramu. Restorani i ugostiteljski objekti su prepoznali ovu trendovsku naviku kao priliku za promociju. Kulinarski majstori postali su ne samo umetnici već i stručnjaci za marketing, pretvarajući svaki tanjir u pažljivo složenu paletu boja i tekstura.

Virtuelno putovanje kroz menije

Instagram je postao savršen alat za planiranje putovanja baziranih na hrani. Korisnici mogu istraživati specijalitete različitih kultura, upoznati se sa lokalnom kuhinjom i odlučiti šta žele probati pre nego što se uopšte upute na odredište. Ovo je izmenilo način na koji turisti planiraju svoje obroke tokom putovanja, pružajući autentično iskustvo bez stresa. Isto tako, i lokalni posetioci restorana, pre nego što odu na doručak, ručak ili večeru, mogu prvo kod kuće preko Instagram profila restorana pogledati meni i odlučiti se šta će naručiti.

Povezivanje sa gostima

Instagram je postao platforma gde restorani i ugostiteljski objekti mogu ispričati svoju priču. Kroz kratke video zapise, slike i priče u formatu “stori”, moguće je podeliti priče o istoriji restorana, inspiraciji iza jela i priči o lokalnim dobavljačima hrane. Vođenje Instagram profila postalo je ključno za održavanje prisustva i interakciju sa pratiocima, što ne samo gradi poverenje kod gostiju, već i stvara emocionalnu vezu između gostiju i hrane koju konzumiraju.

Širenje uticaja

Pravilna upotreba heštagova može značajno povećati vidljivost objava. Restorani i ugostiteljski objekti mogu koristiti popularne heštagove vezane za hranu, putovanja i destinaciju kako bi privukli pažnju ciljane publike. Ovo takođe omogućava gostima da podele svoje iskustvo na istim heštagovima, šireći uticaj i privlačeći nove posetioce.

Saveti za restorane i ugostiteljske objekte

  1. Vizuelni identitet: Razvijte prepoznatljiv vizuelni identitet za svoj restoran na Instagramu. Konzistentan stil fotografija, boja i fontova pomoći će da vaš profil bude privlačan i lako prepoznatljiv.
  2. Priče iza hrane: Delite priče o jelu, njegovom poreklu i pripremi. Ovo dodaje dubinu iskustvu i omogućava gostima da se osećaju povezano sa vašim restoranom.
  3. Interakcija sa pratiocima: Odgovarajte na komentare i poruke vaših pratilaca. Aktivna interakcija povećava angažovanost i gradi vernu zajednicu.
  4. Promocija i nagradne igre: Iskoristite Instagram za promocije, popuste i nagradne igre kako biste privukli nove goste i nagradili postojeće.
  5. Saradnja sa influenserima: Razmislite o saradnji sa influenserima iz oblasti hrane i putovanja. Njihov uticaj može vas brže približiti većem broju ljudi.

Kroz vizuelnu privlačnost, mogućnost istraživanja i povezivanja sa gostima, Instagram omogućava restoranima, kafeterijama i ugostiteljskim objektima da dosegnu nove visine popularnosti i uspeha. Pitanje više nije samo “Kako je ukusno ovo jelo?” već i “Kako ovo jelo izgleda na mom Instagram profilu?”

Evo jednog Instagram profila restorana koji je odlično uređen i organizovan:

Leave a reply

Call Now Button