svg
Close

By admin 07/06/2017 In Blog, Drustvene mreze

Instagram bolji od Fejsbuka za brendove i poznate

Facebook ima dvostruko više korisnika u svetu od Instagrama, ali za određene “niše” već donosi više. Na Engage konferenciji u Pragu, SocialBakers agencija je iznela veoma zanimljive podatke. Nalozi brendova, na Instagramu dobijaju 3 puta više reakcija pratilaca nego na Fejsbuku (like, share, komentar, …). Kod naloga poznatih ličnosti, ovaj odnos je 3,6 puta.

Instagram inače ima oko 700 miliona aktivnih korisnika mesečno, dok je kod Fejsbuka to skoro 2 milijarde.
Da bi se došlo do ovih podataka, uzorkovano je više miliona postova na obe mreže.

Vodjenje Instagram profila postaje sve popularnija usluga, iz oblasti marketinga.

Ovo naravno ne znači da Facebook treba zapostaviti ali je važan signal za brendove i poznate koji još uvek ne koriste Instagram, ili ne u dovoljnoj meri.

Uzimajući u obzir ove impresivne brojke, jasno je da Instagram predstavlja izuzetno snažan alat za brendove i poznate ličnosti koji žele da dosegnu svoju ciljnu publiku na originalan i angažujući način. Vizualni fokus ove platforme omogućava brendovima da pričaju svoju priču kroz privlačne fotografije i video sadržaje koji mogu trenutno osvojiti pažnju korisnika.

Pored toga, Instagram je idealna platforma za korisnike koji žele da pronađu inspiraciju i ostanu u toku s najnovijim trendovima. Ovo je posebno važno za brendove koji žele da ostanu relevantni i prilagode se promenljivim potrebama i interesovanjima svoje ciljne publike. Povećanje interakcije i angažovanosti na Instagramu takođe može dovesti do veće vidljivosti sadržaja, što može rezultovati širenjem poruke brenda i povećanjem baze vernih pratilaca.

Međutim, Facebook i dalje ima veliku moć kada je u pitanju široka i raznolika publika, posebno kada se radi o korisnicima iz starijih demografskih grupa. Oba kanala mogu se koristiti sinergetski, omogućavajući brendovima da dosegnu različite segmente publike na različite načine. Integracija strategija oglašavanja na obe platforme može dovesti do još veće efikasnosti u marketinškim kampanjama.

U svakom slučaju, važno je da brendovi i poznate ličnosti shvate koliko je važno iskoristiti snagu i potencijal svake platforme. Instagramov rast i značajno veći angažman korisnika u određenim nišama predstavljaju dragocen signal za one koji još uvek nisu iskoristili njegov potencijal u dovoljnoj meri. U svetu gde se tehnologija i društvene mreže neprestano razvijaju, oslanjanje samo na tradicionalne marketinške metode može dovesti do gubitka konkurentske prednosti.

6 Comments

 • Branislava January 30, 2018

  Zanimljiv podatak. Verujem da će Instagram uskoro dostići ako ne i prestići broj aktivnih Facebook korisnika.

  Reply
 • Vladimir February 21, 2018

  Primetio sam da je u poslednje vreme među populacijom koja voli društvene mreže Instagram sve popularniji pa je sasvim realno očekivati više pregleda, komentara i lajkova nego na Facebook-u.

  Reply
 • Go4Marketing March 22, 2018

  S obzirom na “curenje” podataka FB korisnika, Instagram će verovatno i zahvaljujući tome imati više korisnika od FejsBuk-a.

  Reply
 • Ceca May 22, 2018

  Koliko vidim kod mladih je Instagram mnogo popularniji od Facebook-a, pa otud verovatno i veća korist od dobrog profila.

  Reply
 • Vojkan July 25, 2018

  Mislim da na ovaj podatak treba obratiti pažnju i sa aspekta SEO optimizacije.

  Reply
 • IT Expert March 8, 2023

  Ovo se i danas posle toliko godina pokayuje kao tačno, pogotovo kod plaćene reklame za FB i Instagram

  Reply

Leave a reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Call Now Button